Отвориха за посетители лятната папска резиденция край Рим (СНИМКИ)
Отвориха за посетители лятната папска резиденция край Рим (СНИМКИ) / БГНЕС

За повечето хора може би звучи изненадващо, но в спалнята на папската лятна резиденция край Рим са се родили около 40 бебета. Сега тази спалня, която е била импровизирана родилна зала, когато в резиденцията са живеели бежанци по време на Втората световна война, и останалите помещения в резиденцията отварят врати за посетители, съобщи Ройтерс.

Ретро влак ще превозва туристи до летния дворец на папата в Кастел Гандолфо

Посетителите имат рядката възможност да видят леглото, в което са починали папите Пий Дванайсети и Павел Шести и в което Йоан Павел Втори се възстановява след опита за убийство през 1981 г., съобщи АП. Скромният папа Франциск реши да не използва вилата в Кастел Гандолфо, която прилича, но в умален вариант, на някои от кралските резиденции в Европа, тъй като според него е твърде луксозна и грандиозна.

Местните хора се надяват, че превръщането на имението в музей ще засили разчитащата на туризма икономика на крайезерното градче, която пострада заради решението на Франциск да си стои във Ватикана и да не излиза във ваканции.

Отвориха лятната папска резиденция за посетители

Разположена на 55 хектара, резиденцията, която включва няколко сгради, градини в ренесансов стил, гора и функционираща мандра, е по-голяма от Ватикана. Папа Пий Дванадесети не я използва по време на Втората световна война, затова нарежда тя да бъде отворена за хора от близките населени места, бягащи от битките. Най-малко 12 000 души, включително евреи, се укриват там през 1944 г., когато районът е обхванат от боеве между съюзническите сили и нацистите.

Много от децата, родени в папската спалня, биват кръстени Евгений или Евгения, на папата, чието светско име е Еудженио Пачели.

Източник: БТА