Дариха на музея находка - тракийска оброчна плоча, открита край село Кардам
Дариха на музея находка - тракийска оброчна плоча, открита край село Кардам / Дарик Добрич

Тракийска оброчна плоча е най-новата находка във фонда на Регионален исторически музей Добрич. Тя е намерена между селата Кардам и Спасово и е дарена на музея. Няма точно такъв образец в музея, подчерта директорът Костадин Костадинов Според археолога Добри Добрев плочата може да бъде датирана около II - III век. На нея ясно личи изображение на тракийския бог - конник. Предстои находката да бъде реставрирана, което ще отнеме около 14 дни.

От Регионалния музей са решили, след като е готова за излагане, плочата да бъде предоставена на Исторически музей - Генерал Тошево. Причината е, че е намерена на територията на общината. Директорът на институцията Цветелина Христова благодари на колегите си в Добрич и обяви, че новата находка ще бъде подложена на идентификация и ще може да се види в голяма изложба, която тошевският музей ще открие на 30 януари, по повод 57 години от обявяването на населеното място за град. Тогава в залите на институцията ще бъдат показани всички експонати от фонда.

С ръководството на Община Генерал Тошево е договорено започването на разкопки в землището на село Кардам, където е открита плочата. „Тя ни дава знак, че предстои да намерим там още много неща", каза директорката на музея Цветелина Христова.

Дариха на музея находка - тракийска оброчна плоча, открита край село Кардам
netinfo