Бивш модел или бивш президент: Кой ще наследи Мишел Обама?
Бивш модел или бивш президент: Кой ще наследи Мишел Обама? / Guliver/Getty Images

Кой ще влезе в Белия дом като "първа дама" или "първи джентълмен"? Бившият фотомодел Мелания Тръмп, или бившият президент Бил Клинтън? И с какво най-вече се помнят някои от бившите първи дами в американската история?

Най-прочутите първи дами, които ще се помнят дълго (СНИМКИ)

Изненадващо за всички, Мелания Тръмп изостави настрана въздържаността си в изборната борба и направи изявление за телевизия CNN по повод обвиненията в сексизъм срещу мъжа ѝ Доналд Тръмп. "Бях изненадана, защото мъжът, който говори във видеото, не е този, когото аз познавам", заяви тя.

3 грешки на Мелания, които могат да навредят на Тръмп (ВИДЕО/СНИМКИ)

Офанзивата на Мелания Тръмп, два дена преди последния телевизионен дуел между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън, идва в отговор на реакцията на жената, чието място Мелания би искала да заеме. Наскоро първата дама на САЩ Мишел Обама описа сексуалните брътвежи на Доналд Тръмп като "шокиращи и непоносими". С изявлението си Мелания Тръмп излиза от сянката, в която се намираше досега. Повечето ѝ официални изяви досега често се натъкваха само на подигравки.

Бивш фотомодел срещу бивш президент

Контрастът между съперниците е огромен. От едната страна е бивш фотомодел, родена в Словения и без какъвто и да било политически опит. От другата страна е бивш президент, който е абсолютен политически професионалист, обръгнал на какво ли не. Бил Клинтън насъбра опит със скандали и афери.

Преди близо 20 години той трябваше да се оправдава за аферата си с практикантката Моника Люински и заложи на карта семейството и президентството си. "Длъжността", за която се "кандидатират" Мелания Тръмп и Бил Клинтън всъщност не е платена и не е записана в американската Конституция.

Бивш модел или бивш президент Кой ще наследи Мишел Обама
netinfo
"Още първият американски президент Джордж Вашингтон остави свободно място за "Лейди Вашингтон" и по този начин утвърди институцията "Първа дама/ Първи джентълмен", пояснява професорът за американски проучвания от университета в Лайпциг Кристър С. Гарет в разговор с Дойче веле.

Ореолът на надпартийния

Съпругите или съпрузите на най-силния мъж или жена са по-близо до държавния глава, в сравнение с всички останали. "В изборната борба те са носители на симпатии. Те имат ореола на надпартийни личности и са по-скоро хора, с които всички се идентифицират", казва външнополитическият експерт от университета в Кьолн Томас Йегер. След изборна победа това положение може да се промени, както в случая с кандидатката за президентския пост Хилари Клинтън, допълва Кристър С. Герет. "По нейно време като първа дама, Хилари Клинтън пое ясно определена роля. Но в крайна сметка се провали с плановете си за здравна реформа", казва той.

Политизирана първа дама, модна икона или "Лейди Дракон"?

Тъкмо образецът на Хилари Клинтън - Елинор Рузвелт и до днес е смятана за "майка на всички първи дами". Тя остана и по време на мандата на съпруга си Франклин Рузвелт горещ борец за правата на жените, каквато беше и преди. "Елинор Рузвелт изигра решаваща роля при създаването на ООН", посочва Кристър С. Герет. Името й се е спрягало и за кандидат за президентския пост.

Те направиха съпрузите си президенти

През 1962 година с Джон и Джаки Кенеди в Белия дом се настаниха елегантността и блясъкът. Джаки Кенеди беше първа дама само две години, но нейният елегантен моден стил оказа влияние върху цяло едно поколение. И до днес Джаки Кенеди минава за "кралица на сърцата".

Томас Йегер смята, че Нанси Рейгън е сред най-подценяваните първи дами на Америка. "Тя е участвала много повече във вземането на решения, отколкото се знаеше навремето. Неслучайно нейните прякори са "Лейди Дракон" и "Кралица Нанси", казва той.

Мишел Обама

Сегашната първа дама Мишел Обама промени образа на първата дама в САЩ. Тя не е нито домакиня с благотворителни задачи, нито регентка. Мишел Обама е въплъщение на модерната еманципирана жена. И е толкова популярна, че дори агенция ДПА публикува новината как 52-годишната Мишел за последен път бере зеленчуци в градината на Белия дом заедно с американски ученици. Феновете на Обама дори искат Мишел Обама да стане президент.

Бивш модел или бивш президент Кой ще наследи Мишел Обама
netinfo
Томас Йегер от университета в Кьолн вижда в нея един "талантлив изборен борец и пиар". Кристър Герет също хвали Мишел Обама. "Със своята интелигентност, спокойствие и ангажимент към определени теми като правата на жените, както и с естествената си обич към поп- културата, тя достигна до много избиратели от различни поколения и слоеве на обществото и подсили президентството на Барак Обама", изтъква той.

Зад кулисите

Когато на 8 ноември бъде избран новият президент на САЩ, ще стане ясно кой ще поеме ролята на Мишел Обама. Какво ще бъде, ако Мелания Тръмп стане първа дама на Америка? "Някои казват, че тя ще бъде най-красивата жена в Белия дом след Джаки Кенеди. Би било добър сигнал за обществеността, ако една родена в Словения жена стане първа дама.

Последната държавна вечеря на Мишел Обама като първа дама (СНИМКИ/ВИДЕО)

Някои пък се смущават от нейното минало на фотомодел. Мелания Тръмп се движеше толкова пестеливо облечена, че хората вече познават и пъпа ѝ", казва Томас Йегер. Кристър Герет предполага, че Доналд Тръмп "ще иска да доминира и ще фокусира цялото внимание върху себе си. А Мелания Тръмп ще играе скромна второстепенна роля".

Отмъщение за аферата Люински?

Интересно как ще се позиционират Клинтънови в случай на изборна победа. Хилари Клинтън ще бъде номер едно, това е ясно. Но какво ще стане с Бил? Все пак той е бивш президент. Външнополитическият експерт Томас Йегер посочва две различни предположения. "Според някои, той ще бъде изключен от всички информационни потоци, вероятно като отмъщение за "Моникагейт". Други пък допускат, че Бил Клинтън ще стане новият икономически съветник на Хилари със собствен кабинет и ще се грижи за реиндустриализацията и създаването на нови работни места", казва той.

Не е ясно и как всъщност трябва да бъде наричан един мъж в ролята на първа дама на Америка. Първи съпруг, първи джентълмен, или първи господин? Или пък ще се наложи изразът, който вкара в играта Бил Клинтън още през 2007 година: "First Laddie, или "Първи младеж".