Главният архитект на София превръща града в зелен и привлекателен
Главният архитект на София превръща града в зелен и привлекателен / netinfo

Развитието на София като зелен и привлекателен град е основен приоритет в концепцията ми за развитието на столицата. Приоритетни направления са пешеходното и велосипедното движение и развитието на обществения транспорт. Това заяви в интервю за БТА главният архитект на София Здравко Здравков.

По думите му първото предизвикателство в работата му като главен архитект е да бъде освободен историческият център на София, а крайният резултат - зелена София с голяма палитра културно-исторически забележителности, за да стане столицата привлекателен град. Главният архитект иска да превърне София в град без автомобили, обичащ жителите си, приветстващ гостите си. Град, в който хората са усмихнати и щастливи, не общуват през прозорците на автомобилите си, а имат достатъчно места за срещи и разходки.

За развитието на стратегията предложих няколко основни принципа, отбеляза Здравков. Първо - извеждане на автомобилите от центъра с довършване на ринговете и изграждане на качествени транзитни трасета. Следващата стъпка е продължаване на стратегията за изграждане на буферни подземни паркинги по периферията на града и стимулиране на гражданите да ползват системата "Паркирай и Пътувай", посочи главният архитект.

Според него освобождаването на градските пространства от автомобили има своите предимства - хората имат време за създаване на нова градска култура за откриване и реализация на нови възможности. Собствениците на автомобили постепенно се примиряват с мисълта, че в историческия център трудно се придвижва и паркира, като по-лесно ще бъде да се кара велосипед и да се ползва обществен транспорт. Той отбеляза, че преминаването от автомобилна в пешеходна среда дава възможност за развитие на социалния живот и градската култура.

Стремежът ни е с малки, но последователни стъпки да превърнем София в град, в който хората се придвижват пеша не само от вкъщи до спирката на масовия градски транспорт. Град, в който пешеходните разходки, карането на велосипед и придвижването с обществен транспорт са основните способи за придвижване в центъра, коментира Здравков.

Главният архитект на София превръща града в зелен и привлекателен
netinfo

Постепенно отвоюваните от автомобилите градски пространства и реконструираните площади ще се върнат към живот. Площадите и пешеходните зони в централната част на София, един ден ще бъдат свързани така, че хората спокойно да могат да се придвижват и разхождат пеша. А в кварталите ще се създаде уютна градска среда, с паркове, градинки, детски площадки и околоблокови пространства, където хората да се чувстват спокойни да почиват и комуникират, каза главният архитект.

В това отношение Столичната община има подкрепата на световноизвестния урбанист Ян Геел, който скоро беше в София. През последните 10 години датският архитект разработва стратегии за подобряване на градската среда за Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Маскат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк, Москва. Моята цел е столицата на България да се нареди сред тях, каза Здравков.

Относно бъдещата съвместна работа с Геел, мога да кажа, че на този етап той пое ангажимент пред мен и кмета на София Йорданка Фандъкова да участва в оформянето и анализа на публичните пространства в София, ангажира се да подготви и обучи български архитекти, които да участват в анализирането и изграждането на новият облик на столицата, посочи Здравков.

Главният архитект на София превръща града в зелен и привлекателен
netinfo

Арх. Здравко Здравков изтъкна, че с кмета на София Йорданка Фандъкова гледат в една посока и имат общи виждания за приоритетите, идеите и бъдещето на столицата. Важно е промяната на столичния град да се случва плавно и постепенно, да е дългосрочна стратегия за развитие и да влезе в концепцията за нова визия на София до 2050 г., посочи той.