Съпругата на сирийския президент Башар Асад Асма е отказала предложения за предоставяне на убежище, отправени й от противници на нейния съпруг. Това заяви тя в интервю за руска телевизия, предаде ДПА.

„Да, беше ми предложена възможност да напусна Сирия или по-скоро да избягам от Сирия", каза Асма Асад в първото си интервю за чуждестранна медия от началото на сирийската криза през 2011 г. „Предложенията съдържаха и гаранции за сигурността и защитата на моите деца и дори финансова сигурност", каза Асма Асад пред телевизия Русия 24.

Аз съм истинският диктатор в семейството, заявила в имейл Асма Асад

Това не е първият опит за разрешаване на сирийската криза чрез склоняване на Башар Асад или семейството му да потърсят убежище другаде. През 2011 г. помощник-държавният секретар на САЩ Джефри Фелтман каза пред законодателите, че арабски страни са предложили на сирийския президент убежище, но не спомена имената на държавите.

Впоследствие през 2012 г. в. „Гардиън" публикува имейл, от който става ясно, че дъщерята на емира на Катар предлага на Асма Асад нейното семейство да потърси убежище и може би ще е в състояние да се обърне към Доха.

През 2011 г. се появи информация, че Асма Асад е избягала в Лондон с трите си деца

Съпругата на Башар Асад обаче е категорична, че предложенията, които е получавала, са преднамерени опити „да бъде разбито доверието на народа в неговия президент".

„Тук съм от самото начало и никога не съм и помисляла да отида някъде другаде", каза Асма, която е израснала в Лондон и има както сирийско, така и британско гражданство.

Попитана за ситуацията в Алепо, където около 300 000 души за обсадени от войниците на съпруга й, Асма Асад отклони въпроса към начина, по който западните медии отразяват събитията в Сирия.

Тя добави, че нейното семейство е засегнато от кризата както и всяко друго семейство в страната.

В. "Гардиън": Асад е получавал съвети от своя тъст след началото на репресиите в Сирия

Последното интервю на Асма Асад за чуждестранна медия беше за модното издание Vogue. Статията, в която съпругата на Башар Асад беше наречена „роза на пустинята" и в която се говореше за нейния модерен подход и демократичното й отношение към семейството, беше публикувана през март 2011 г. Впоследствие списанието свали публикацията от своята страница в интернет.

Асма Асад се омъжи за Башар Асад шест месеца, след като той пое президентския пост през юли 2000 г. след смъртта на баща му Хафез Асад. Тя е майка на три деца.

Източник: БГНЕС