Областният управител на Ловеч прие китайска делегация
Областният управител на Ловеч прие китайска делегация / obl.admin-lovech

Областният управител на Ловеч Ирина Митева прие китайска делегация, ръководена от Ду Юксин, председател на Хъйлундзянския комитет на Китайската народна политическа консултативна конференция, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Гостите представиха провинция Хъйлундзян и постиженията й в последните години, като потвърдиха и желанието си за сътрудничество между двете области, поставено с подписването на меморандум на 4 юни 2012 г. Акцент в срещата бяха възможностите за обмен в областта на селското стопанство и хранителната промишленост.

Щастлива съм да продължа започнатото тогава и да дам своя принос за развитие на отношенията между нас, подчерта Митева. По думите й споделените сега идеи, обменените добри практики и иновативни решения ще разширят хоризонтите между нашите страни и ще помогнат да намерим взаимоизгодни решения в търговията с хранителни продукти. Вярвам, че срещата ще помогне в създаването на ползотворни контакти за сътрудничество и обмен на данни, както и за сключване на конкретни сделки, привличане и реализиране на инвестиции и по-нататъшно развитие и насърчаване на търговските отношения в земеделския сектор между България и Китай, каза още Митева.

В срещата участваха Васил Гелев - директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа, който презентира дейността му и постиженията до този момент, Иван Грънчаров като представител на Българската асоциация на млекопроизводителите в България, който запозна гостите с целите и дейността й, доц. Диян Георгиев - директор на Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, който изложи накратко резултатите от досегашното сътрудничество с провинция Хъйлундзян, както и готовността на неговия научен екип за бъдещо взаимодействие, Димитър Николов - директор на Областна дирекция „Земеделие", който предостави данни за развитието на селското стопанство в област Ловеч, и д-р Росен Федерчев - директор на Областна дирекция по безопасност на храните, който представи дейността на дирекцията, като уточни и преработвателните предприятия, които са предмет на контрол по безопасност на храните.

След обсъждане на бъдещите намерения за сътрудничество бе постигнат и конкретен резултат - със съдействието на Иван Грънчаров и Васил Гелев бе уговорена среща на гостите с български фирми, произвеждащи млечна закваска.