Не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за БТА и Нова телевизия.

Антониу Гутериш е отличен дипломат, работили сме заедно, той ще бъде отличен генерален секретар на ООН, добави тя. В мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място, добави Георгиева.

Г-жо Георгиева, как се чувствате днес (вчера - бел. ред.)?

Както винаги, пълна с енергия, готова за работа.


Загубихте ли Вие, загуби ли България от събитията в ООН?

Българският премиер взе смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция. Видяхме, че в момента, в който ме номинира, няколко страни - Латвия, Унгария, Полша, застанаха зад него. Двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха, също застанаха зад мен. Важно е да знаем, че 40 години наред винаги е била уважавана регионалната ротация. Това е първият път, когато в крайна сметка източноевропейският регион се оказа в позицията да поздрави някой друг, извън региона. Аз също го правя - Антониу Гутериш е отличен дипломат, работили сме заедно, той ще бъде отличен генерален секретар. Все пак в мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място.

Каква е поуката и защо се случи така?

Може би поуката е, че светът все още не е готов за жена генерален секретар.

Единствено?

Можем да направим анализ на това, което стана. Вероятно ние, като източноевропейци, трябва да помислим дали е важно да търсим по-рано консенсус около една фигура. Засега според мен е по-важно да погледнем напред, да кажем, че имаме избран европеец, не е от нашия регион, но е европеец и достоен кандидат, и да му пожелаем успех.


Забелязали сте, че в България температурата по тази тема се повиши, има лични упреци към Вас, искания да бъдете оттеглена дори. Вашият коментар?

Направих най-доброто, което беше възможно в такъв кратък период. Обективните наблюдатели са единодушни, че представих себе си и страната ни достойно. Даже в. "Ню Йорк таймс" коментира: "Кристалина Георгиева - най-силният конкурент на Антониу Гутериш". В това, което сме постигнали - да се знае, че България представя силен кандидат, не се съмнявам. Благодаря на правителството, че ме подкрепи. Знаехме, че поемаме риск. Самата аз казвах, че такова кратко време не знаем докъде ще стигнем. Ясно е, че има договореност между членовете на Съвета за сигурност, особено между постоянните членове. Тази договореност, на такъв късен етап, не беше възможно да се промени.


Остава впечатлението, че нашата страна, нашият регион, Вие лично, първата официална българска кандидатура също, по някакъв начин бяхте използвани. Вие имате ли такова чувство?

Знаете ли, не се вглеждам толкова много в спекулации, какво би станало, как би станало. Гледам на това къде сме. Ние имахме един последен шанс, България смело го използва. Затова тя получи уважението и подкрепата на региона. Аз получавам много коментари: "Браво , че не се уплаши, че все пак влезе". Имаме резултат, който не е този, който очаквахме. В такива условия е най-добре да гледаме напред. Да се надяваме, че ще успокоим температурата, за да можем да се концентрираме върху важните неща - не това, което е зад нас, а това, което е пред нас.


Виждате ли се в комисията до края на мандата си?

Чух спекулации, че имам интерес към някаква друга работа в ООН. Искам да кажа съвсем категорично - не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион. Сега съм тук, веднага щом става ясно, че има избор. Докато говорим, моите колеги, по мои инструкции, правят превода на 56 милиона евро към България. Част от тази сума отива за подкрепа на страната ни да пази външната граница - да поздравя правителството и премиера за това, че в ЕС ние, в европейски контескт, по тази тема - да пазим външната граница - стоим много добре. Не е случайно, че именно днес (в четвъртък - бел. кор.) новата агенция за охрана на граница стартира на българската граница.

Източник: БТА

снимка: БГНЕС

видео: nova.bg