Среща на Русенският университет във Видин
Среща на Русенският университет във Видин / Областна администрация - Видин

„Започваме един нов, животоспасяващ за нашата област етап. 115 видински студенти започват обучението си тук, подкрепени от своите семейства, от всички нас. Доказахме, че когато държавната и местната власт вървят ръка за ръка, ние можем всичко. Бъдещите управители на област Видин, на града, на Русенския университет седят сред нас. На добър път и винаги носете Видин в сърцето си!". С тези думи областният управител на Видин Момчил Станков се обърна към випускниците, с които ръководството на Русенски съвет „Ангел Кънчев" проведе среща тази вечер в общинския драматичен театър в града. Той благодари на ректора на университета проф. Велизара Пенчева и на цялото академично ръководство за доверието и подкрепата за развитието на висшето образование в региона.

Среща на Русенският университет във Видин
netinfo

Академичната 2016/2017 г. в Русенския университет стартира с новоприети 115 бакалаври от област Видин. От тях 18 ще учат дистанционно „Бизнес мениджмънт", а по другите 5 специалности в редовна форма са се записали 31 студенти - „Индустриален мениджмънт", 23 - „Технология и управление на транспорта", 22 - „Компютърни науки", 11 - „Електроника", 9 - „ Земеделска техника и технологии".

„Много се радвам, че Русенският университет, който има 70-годишна история и предоставя възможности за качествено обучение в широк спектър от специалности, днес откри обучителен център във Видин. Осъществяването на тази дългогодишна мечта на видинчани ще донесе удовлетворение и надежда. Убеден съм, че в близко бъдеще ще се поздравим и с откриването на филиал", каза кметът на община Видин Огнян Ценков. Той пожела на университетското ръководство и преподавателския състав и занапред да влага енергия и умения в полза на обществено значими каузи, а на възпитаниците, настоящите и бъдещите студенти - да отстояват достойно името на университета.

Среща на Русенският университет във Видин
netinfo

За „заслуги и инициативи за утвърждаването на сътрудничеството" Русенски университет „Ангел Кънчев" удостои със своя „Кристален знак" и с грамота областния управител Момчил Станков, кмета Огнян Ценков и председателя на Общинския съвет във Видин Генади Велков. Почетните отличия им връчи по време на тържеството ректорът на университета проф. Пенчева.

Специални поздравления към тях и студентите поднесе народният представител Владимир Тошев, който заяви: „Най-доброто, което можеше да случи на Видин, се случва от тази вечер нататък. Започваме заедно да пишем нова страница на града и региона. Успех!".  Като възпитаник на Русенския университет, приветствие към форума поднесе и кметът на община Белоградчик Борис Николов.

Среща на Русенският университет във Видин
netinfo

„Ние сме тук не само, за да напомним за себе си, а да говорим за бъдещето, за възможностите да бъдем достоен партньор, да привлечем фирми, които да предложат работа на млади и квалифицирани хора и да излезем от класацията „най-беден регион в Европа", каза в обръщението си към форума проф. Пенчева. По думите й политиката на най-големия многопрофилен университет в Северна България е да бъде един от факторите за развитието на целия Дунавски регион. Ректорът на университета поздрави първокурсниците и ги увери в доброто качество и перспективи в образованието, което ще получат.

Пред събралите се на срещата възпитаници, кандидат студенти, студенти и работодатели от града и региона проф. Пенчева представи възможностите на университета за получаване на качествено обучение чрез участие в учебно възпитателния процес, в научните изследвания и в международната дейност.
На тържествения форум присъстваха заместник-ректорите проф. Пламен Даскалов, проф. Пламен Кангалов, доц. Таня Грозева, декани и заместник-декани на факултетите със специалности, по които ще се обучават студентите във Видин. Събитието уважиха също народният представител Филип Попов, кметовете на Ружинци и Кула, представители на Видинската митрополия, Регионалното управление по образованието, училища и културни институции.

Среща на Русенският университет във Видин
netinfo

Празничната проява завърши с концерт на студентски танцов ансамбъл „Хармония" към висшето учебно заведение в Русе. Гостите имаха възможност да разгледат изложба на тема „70 години Русенски университет", която организаторите подредиха във фоайето на Видинския драматичен театър.