Парламентът забрани носенето на бурки на публични места
Парламентът забрани носенето на бурки на публични места / Thinkstock/Getty Images
Парламентът забрани носенето на бурки на публични места
90102
Парламентът забрани носенето на бурки на публични места
Парламентът забрани носенето на бурки на публични места
  • Парламентът забрани носенето на бурки на публични места
  • Парламентът забрани носенето на бурки на публични места

Парламентът забрани носенето на облекло, частично прикриващо или скриващо напълно лицето на публични места. Депутатите гласуваха окончателно предложения от Патриотичния фронт закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, станал по-известен като закон за бурките.

Депутатите от ДПС напуснаха парламентарната зала заради "закона за бурките"

Законът предвижда глоба за носене на бурка в размер на 200 лева.

Законът забранява носенето на бурки, а забраната ще важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт и култура.

Карадайъ: В България никога не са се носили бурки и такъв проблем няма

Според вносителите носенето на подобен тип облекло може да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви. Забраната не се отнася за домовете на граждани или до официалните места за молитва на вероизповеданието.

Законът е важен, защото е в интерес на националната сигурност, това обобщи в пленарната зала съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов:

"Радикализъм има и този закон е опит да се спре радикализма - разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа. Защото както каза скоро един германски политик от една германска провинция Бавария, всъщност бурката това е униформа. Тя не е израз на някакви религиозни чувства. Съгласен съм абсолютно със закона на Нютон, който гласи, че на всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Именно това е противодействие. Ако нямаше подобни ексцесии в Европа, ако нямаше подобни ексцесии в Пазарджик и на други места, подобен закон едва ли щеше да се роди в това Народно събрание. Съгласен съм на всяко действие, а действието на ислямизацията на българското общество, радикализацията на българските мюсюлмани, които са добри български граждани, ражда противодействието, което иска да спре тези негативни процеси".

Депутатите от ДПС напуснаха парламентарната зала заради "закона за бурките"

В знак на протест срещу закон депутатите от ДПС напуснаха пленарната зала. Преди това обаче народният представител от движението Йордан Цонев обясни, че парламнетарната група е против закона, защото чрез него се насажда омраза на верска и етническа основа:

"Това е закон, който има ярко политически и предизборен характер, който внушава и е опасен, защото той внушава отново разделение в обществото, защото насажда религиозна, верска и други видове нетърпимост в обществото. Ако погледнете малко по-задълбочено и отвън буквата на този закон, в духа на този закон, защото един закон не е само норми - той е и как се предлага и по кое време, кому служи и т.н."

Депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих обясни, че бурките не са религиозно облекло, а политически инструмент за радикализиране:

"Уважаеми господин Цонев, изобщо не е религиозно облекло. Бурката не е религиозно облекло. Забрадката в Исляма, даже и тя е спорна дали е точно забрадка или само си закриваш леко косата. А бурката е резултат от икономическия бум на Ислямската империя, като се явяват страшно много робини, които се връщат в полуарабския остров и тогава не могат да различават кои са чорбаджийките и кои са робините. И решават и казват - по стара традиция чорбаджийките да са закрити, това нинджа облеклото, което излезе, а робините да са открити. И за ваша информация робините са били открити от пъпа нагоре. И по пазарите като се продават, така се продават. Тоест внимавайте къде застъпвате. Това нищо общо с исляма няма. В момента се е превърнал в част от тактиката на ИДИЛ и на Ислямска държава и действително, което казаха патриотите е истина - то е униформа, защото за ваша информация се ползва от бойците на Ислямска държава за изнасяне от градовете в случай, че почнат да ги губят. Обличат се в такива дрехи и излизат. И под презумпцията, че не може да бъде проверена жената се изнася. Мога да ви покажа и видеоклипове на бойци на Ислямска държава с такова облекло и напудрени даже".

Цветанов разкри 4 имена, сред които е кандидатът за президент на ГЕРБ

Междувременно в кулорите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че кандидатът за президент на партията ще да бъде сред четирите възможни имена - Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев или Димитър Николов. Шефът на предизборния щаб на партията коментира, че професионалните качества на четиримата ги прави подходящи кандидати за президент от ГЕРБ.