Родният дом на Екзарх Стефан в Широка лъка става музей
Родният дом на Екзарх Стефан в Широка лъка става музей / pravoslavieto.com

Пловдивската митрополия възнамерява да превърне родния дом на Екзарх Стефан в музей на неговите живот и дело, съобщават от митрополията. Това е мъзможно, след като тази седмица 
Пловдивската митрополия, стана официално собственик на къщата – роден дом на Екзарх Стефан в с. Широка лъка, Община Смолян. Родният дом на третия български Екзарх беше изнесен на публична продан от съдия-изпълнител.

„За да предотврати възможността това, важно за историята на Църквата, а и на държавата ни, място да бъде използвано не съобразно духовната му стойност и предназначение Пловдивската митрополия взе решение да участва в публичния търг. И с Божията помощ успя да запази този имот за Българската православна църква.“, се казва още в съобщението.

Екзарх Стефан  е роден  през септември 1878 година в село Широка лъка. Получава начално и основно образование в родното си място (1886 – 1892), а III-ти клас продължава в село Орехово, Чепеларско (1892 – 1893). Завършва духовна семинария в Самоков като отличник и първенец на випуска (1893 – 1896). В периода 1896 – 1900 година работи като учител в близкото - до Широка Лъка село Солища.