Нов проект в Кубрат подготвя за училище деца и родители от уязвими групи
Нов проект в Кубрат подготвя за училище деца и родители от уязвими групи / netinfo

Нов проект в социалната сфера стартира община Кубрат – обявиха от местната управа. Инициативата под надслов „Предоставяне на интегрирани социални  услуги  за деца и родители от уязвими групи в община Кубрат“, финансиран е с 342 064 лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“.

Основните цели на проекта са: разширяване обхвата на социалните услуги от комплексен тип в местната общност за подобряване готовността на децата от 0 до 7 години за включване в образователната система; създаване на местна мрежа за социална подкрепа и формиране на родителски умения сред уязвими социални групи; както и подобряване на материалната база в общината за повишаване качеството на услугите, свързани с грижата и развитието на децата от 0 до 7 години от уязвими социални групи.

Новите  услуги за ранно детско развитие ще са насочени към две възрастови групи  - за деца до 3-годишна възраст и техните родители и за малчугани от 3 до 7 години и техните родители. При по-малките акцентът ще е върху формиране и развитие на родителски умения, което ще се осъществява както чрез мобилна работа, така и в подходящо оборудвани за целта места. При по-големите – до 7 години – услугите ще са насочени към интеграция в детските градини и подобряване на училищната готовност, по проекта е предвидено и да се осигурява транспорт за децата, чиито семейства не могат да осигурят придвижването им до детската градина.

Целевите групи, които ще могат да се възползват от социалните услуги са: деца от уязвими етнически групи, в частност ромска общност; деца с безработни родители; деца, чиито родители получават социални помощи; деца без личен лекар; родители без или с ниско образование и други.

Проектът бе представен пред директори на детски градини и училища, представители на учреждения и институции, експерти, медии и граждани от кмета на община Кубрат Бюрхан Исмаилов, заместник-кмета Нина Цонева и председателя на Общинския съвет д-р Хюсеин Карасюлейман и ръководителя на проекта Нуршен Халилова.

Нов проект в Кубрат подготвя за училище деца и родители от уязвими групи
netinfo

Нов проект в Кубрат подготвя за училище деца и родители от уязвими групи
netinfo