Съветниците блокираха два проекта – за зала „Абритус“ и физкултурния салон на ПГПЧЕ
Съветниците блокираха два проекта – за зала „Абритус“ и физкултурния салон на ПГПЧЕ / Радка Минчева
Съветниците блокираха два проекта – за зала „Абритус“ и физкултурния салон на ПГПЧЕ
90094
Съветниците блокираха два проекта – за зала „Абритус“ и физкултурния салон на ПГПЧЕ
  • Съветниците блокираха два проекта – за зала „Абритус“ и физкултурния салон на ПГПЧЕ

След дълги дискусии общинските съветници в Разград отхвърлиха докладната на кмета за изменение на бюджета за 2016 г., свързано с преразпределение на средствата за капиталови разходи. По този начин местните парламентаристи блокираха реализацията на два проекта – коментира пред Дарик-Разград д-р Валентин Василев.

Словесната съпротива срещу промените в бюджетната рамка дойдоха предимно отляво – от БСП-съветниците Стоян Димитров и Елка Неделчева. Те коментираха проблема с увеличаването на безстопанствените кучета, който факт пък бе отречен от градоначалника. Една от исканите промени бе отлагане на разходите по изграждане на кастрационен център – 90 000 лв.- и обмисляне на рентабилността от съществуването му. Може да се окаже, че използването на клиники е по-удачен вариант – коментира кметът. Дълго бе обсъждана и темата с ремонта на спортна зала „Абритус“, подхвана я Митко Ханчев от Реформаторския блок, питайки дали не може фирмата-изпълнител да бъде убедена да подпише анекс за изграждане на исканите от пожарникарите системи, като компенсация за голямото забавяне на проекта. Д-р Василев обясни, че няма възможност за подобна процедура, коментира още, че има неясноти около старта на проекта, започнал през 2013 г., разходите обаче се увеличават заради изискване на пожарната служба за изграждане на пожароизвестителна и димоотводна, както и на гръмоотводна инсталация. Огнеборците обяснили, че в настоящия вид на сградата, ако възникне пожар, тя за 15 минути ще се събори.

Стоян Димитров предложи гласуването на докладната да бъде отложено, това обаче не бе прието от колегите му, отхвърлена обаче бе и самата докладна. 12 съветници гласуваха „за“ – тези от ГЕРБ, Рейхан Вели от РБ и Калоян Монев от Кауза „Разград“; против бяха 6 – от БСП и РБ, въздържаха се 9 – от РБ и БСП.

 

След гласуването кметът представи първо пред Дарик-Разград очакваните резултати от отхвърянето на докладната – стопиране на двата проекта – за спортната зала „Абритус“, чиито ремонт не може да бъде приключен без спазване на противопожарните изисквания и за дългоочаквания физкултурен салон на ПГПЧЕ – исканите средства са за възнагражденията за проектантите, а самият проект е част от Инвестиционната програма на общината. Неодобряването на докладната ще затрудни и снегопочистването – обясни д-р Василев, чуйто го в прикачения звуков файл.