Затвор за рецидивист, ограбил възрастна жена във вилна зона
Затвор за рецидивист, ограбил възрастна жена във вилна зона / DarikNews.bg, архив

Варненският окръжен съд призна 36-годишния Петър Станчев от Варна за виновен в това, че в края на миналата година, в местността Евксиновград, откраднал 1500 лева от 68-годишната  П. Г, като употребил за това сила и заплашване.

На 27 ноември Станчев влязъл в задния двор на двуетажна къща в местността Евксиновград, счупил стъклото на вратата на първия етаж и отключил с ключа, който се намирал в ключалката от вътрешната страна. Докато ровил из чекмеджета, събудил собственичката на дома. Мъжът я заплашил, че ако започне да вика, ще я заколи, а след оказана съпротива от нейна страна той й нанесъл няколко удара с юмрук в областта на лицето и я съборил на земята.

Докато двамата се боричкали, подсъдимият успял да свали златните й обеци с общо тегло 7-8 грама. След това опрял във врата на жената готварски нож и я заплашил да му даде ценностите си. Тя извадила портмонето си и му показала, че има само с 19 лева. Станчев взел парите, 5 златни коронки с общо тегло 10-12 грама и торбичка със сребърни накити, които намерил в чантата й, а от дома й - сребърни монети и бижута.

Съдът наложи наказание на Петър Станчев „лишаване от свобода“ за срок от 8 години,  което да изтърпи при първоначален строг режим, в условието на затвор. Съдът групира наказанието, наложено с настоящата присъда, с наказанията по две предходни присъди.

Петър Станчев е осъден да заплати на жената и сумата от 1 516 лева за претърпени имуществени вреди, както и 1 000 лева за неимуществени вреди. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.