Ветроходите от „Тол шипс” потеглиха към Варна (СНИМКИ)
Ветроходите от „Тол шипс” потеглиха към Варна (СНИМКИ) / netinfo

Участниците в „Тол Шипс” потеглиха към Варна, където ще финишира ветроходната регата.

Корабите стартираха от Сочи в неделя в 16 ч. местно време. Първи през стартовата линия премина българският ветроход „Роял Хелена”, следван от руските „Крузенщерн” и „Мир”.

Ветроходите от Тол шипс потеглиха към Варна (СНИМКИ)
netinfo

„Роял Хелена” направи добър старт, но много близо до нея бе огромният „Мир”, който с мащабната си ветрова площ буквално „открадна” вятъра на българския ветроход, което доведе до труден маньовър. След това в същата група „Надежда” буквално „затвори” „Роял Хелена” и „Погория”. Това накара капитаните на двата кораба да включат двигателите за няколко минути за да осигурят безаварийна маневра на старта. Това бе извършено с одобрението на организаторите. Според правилата подобно нещо е позволено с цел безопасност.

Ветроходите от Тол шипс потеглиха към Варна (СНИМКИ)
netinfo

„Това беше бавен старт, но ние се надяваме на едно силно състезание до Варна. Надяваме се на добър вятър и добри ветроходни условия”, коментира директорът на регатата Пол Бишоп.

Ветроходите се очакват да навлязат във Варненския залив на 1 октомври, а кулминацията ще бъде на 4 октомври, когато ще бъде парадът на ветрилата.