Каракачанов: Приоритети на президента са националната сигурност и външната политика
Каракачанов: Приоритети на президента са националната сигурност и външната политика / Dariknews.bg

Основните приоритети на президента трябва да бъдат националната сигурност и външната политика. Това обяви в Шумен лидерът на ВМРО и кандидат за президент Красимир Каракачанов.
България има нужда от работещи и независими служби за сигурност и силна армия, каза той и допълни, че президентът трябва да прокарва балансирана политика между Европейския съюз и НАТО, но и с Русия и Китай.
Той допълни, че вижда като пряк свой опонент кандидата на ГЕРБ.
След като обявят кой ще е той, на следващия ден ще го поканя на дебат, заяви лидерът на ВМРО.
Връщането на наборната военна служба отново ще влезе на дневен ред в парламента, каза по време на срещата със симпатизанти Красимир Каракачанов.
За грамотните младежи службата ще бъде 6 месеца, а за неграмотните тя ще е година. Ще се води като алтернативна и през това време младежите ще се научат на занаят, обясни Каракачанов.
Според лидера на ВМРО един от мотивите против наборната служба било, че тя щяла да струва скъпо.
Според разчетите на военното министерство издръжката на един наборен военен е около 400 лева на месец, докато на един кадрови служещ е около 1300 лв., каза Каракачанов.
Той добави, че годишно в казармата ще влизат около 15 000 младежи.
Друг аргумент срещу този закон е, че щяло да бъде скъпо да се възстановят военните поделения. Нужни са 150 милиона лева според разчетите на военното министерство. За сравнение, даваме по 100 милиона за подслушване, коментира още лидерът на ВМРО.
Той допълни, че е възможно една част от наборниците да бъдат разпределени в сега действащите поделения, но според него трябва да се възстановят тези по южната ни граница.