Ако от македонската страна не вземат мерки за стореното на Каймакчалан, тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка с разпространените снимки във фейсбук страницата на 59-годишния Миленко Неделковски, който твърди, че е премахнал паметната плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан, предаде „Фокус".

Македонското Външно: Плочата на Каймакчалан е незаконно поставена

„Техният премиер ми обеща и даже трябва да има вече реакция от тяхна страна. Поставих въпроса, ако не вземат мерки за това да чупят с чукове български паметници, ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат, защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония. Изпратихме и пожарна, и води, и храни и всички македонци бяха доволни, че България им помогна. В сряда Министерски съвет гласува 300 000 лева помощ за Македония и това ли заслужава българинът?", запита премиерът.

Македонски журналист се похвали как поругава български паметник (СНИМКИ)

„Ние се отнасяхме братски към тях и да излезе този да троши плочи. Това подпомага ли на нашата дружба, подпомага ли интеграцията на Македония в ЕС? Ние утре трябва да гласуваме за тях. При това настроение в България и правилната реакция от всички българи по въпроса, как ще стане? Той ми обеща, че трябва да го направят. Македонският народ ни е мил", каза още Борисов.

Македонският журналист Миленко Неделковски публикува във фейсбук снимки от премахването на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан. Само ден след откриването на паметната плоча, тя беше счупена.

Божидар Димитров ще съди македонския журналист, поругал български паметник

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви, че това е поредният акт на вандализъм. Той бе категоричен, че ще даде под съд македонския журналист. "Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата", категоричен е Димитров.

Външно: Скопие да се разграничи от поругаването на българска паметна плоча

От българското Министерство на външните работи призоваха властите в Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, "които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство".

видео: Nova.bg