Земетресение с магнитуд 5.6 във Вранча, усетено е в Северна България
Земетресение с магнитуд 5.6 във Вранча, усетено е в Северна България / Dariknews.bg

Земетресение с магнитуд от 5,6 бе регистрирано в Румъния, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът се намирал в района на Вранча, като огнището е било на дълбочина от 100 километра. Поради това няма разрушения и жертви. Трусът бил почувстват в Молдова и непризнатата Приднестровска република.

В България земетресението е усетено на територията на Добрич, Шумен и Силистра. За Дарик дежурният в Областния съвет за сигурност в Добрич информира, че няма постъпили обаждания за паника, щети и поражения от труса. Според него земетресението е усетено единствено по високите етажи в града.

Няма обаждания за проблеми и щети в след земетресението в Областния съвет за сигурност в Силистра, информира дежурният служител. Трусът е усетен, но обстановката в областта е спокойна.

Трусът е усетен около 2,13 часа, бил е с продължителност около 30-40 секунди.

След земетресението във Вранча вторични трусове се очакват в рамките на месец, но не трябва да притесняват хората, съобщи дежурният в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Той подчерта, че е малко вероятно вторичните трусове да бъдат усетени, особено ако са до 5 магнитуда по скалата на Рихтер. Оперативният дежурен потвърди, че дълбокото земетресение от 5,6 по Рихтер в румънския окръг Вранча тази нощ е усетено в цяла Северна България, най-вече в крайдунавските градове. Той поясни, че няма сигнали трусът да е усетен в София.

Трусът, първоначално обявен с магнитуд 5,7, е бил от регистриран от Геоложката служба на САЩ в 02,11 ч. тази нощ (23,11 по Гринуич вчера). Епицентърът е бил на 149 км (92 мили) северно от Букурещ и на 65,98 км (41 мили) северозападно от град Бузъу на дълбочина 91,25 км (56,7 мили).

Вранча е най-сеизмичният район на Румъния. През 1977 районът бе разлюлян от трус с магнитуд от 8-а степен. Тогава загинаха 1500 румънци. Земетресението бе почувствано и в Свищов, там загинаха 121 души.

Източници: БТА, БГНЕС