Патриарх Неофит: Нека години напред да се радваме на истинска и достойна независимост
Патриарх Неофит: Нека години напред да се радваме на истинска и достойна независимост / Снимка: Дарик

Нека да се радваме години напред на една истинска, достойна независимост. Да имаме независимост на нашето Отечество, което толкова е изстрадало. Нека да бягаме от лошите дела и лошите пътища. Това призова в Благоевград Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес, когато отбелязваме Независимостта на България.

Патриарх Неофит пристигна в областния център за участие в Международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове. Той призова да положим старание и да се ориентираме в духовния живот, в различните религиозни учения, както и да бъдем внимателни, когато контактуваме с недобре подготвени вярващи.

Негово Светейшество сподели, че най-доброто, което може да се очаква е църквата да получава помощта и подкрепата на другите институции.

Неврокопска света митрополия бе домакин на ежегодната международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове. Тази година форумът се осъществи със съдействието на община Благоевград и на кмета Атанас Камбитов. Темата на събитието бе „ФУНДАМЕНТАЛИЗМЪТ - вярност към традицията или модернизъм", то бе открито в зала „22 септември" от 18:00 часа на празничния 22 септември.

Конференцията се провежда под егидата на Негово Светейшество патриарх Неофит. Присъстваха представители, експерти и свещеници от всички поместни православни църкви, работещи върху проблематиката на новите религиозни движения и гибелни култове. Имаше духовници от Русия, Гърция, Румъния, Сърбия.