През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем
През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем / DarikNews.bg, архив
През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем
89874
През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем
През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем
  • През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем
  • През 2017 г. в София тръгват и велосипеди под наем

В началото на 2017 г. ще започне изграждането на 33 станции за велосипеди под наем в София. Това съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков.

Плановете на местната власт са близо 400 колела да бъдат отдавани за временно ползване на жителите и гостите на града. Ползвателите на обществените велосипеди ще могат да се возят безплатно през първите 30 минути. Всеки следващ час пък ще струва по 1 лев.

Процедурата за поставяне на обществени велосипеди на концесия в София продължава, след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбата на един от участниците в конкурса.

Днес бяха представени и проектните предложения на четиримата участници, които искат да отдават под наем колела в центъра на столицата. До две седмици ще стане ясно и кой печели конкурса, а изграждането на велостанциите ще започне в началото на следващата година, обясни Зафир Зарков.

"Очакваме догодина да стартира изграждането на тези обществени велосипеди, тъй дълго очаквани от софиянци, с изграждането на тези 33 велостанции. Предвиждаме след това допълнително да бъдат изграждани велостанции и в други части на града", обясни той.

Колко ще струва използването на велосипед под наем в София?

"Максимална цена за отдаване на тези велосипеди, която не може да бъде повече от 1 лев за първия час. В следващите часове тя може да бъде завишавана също с до 1 лев. Въпрос на концесионера е какво предложение ще направи и дали ще е по-ниско от това. В дебатите, които проведохме, приехме първите 30 минути да бъдат безплатни за ползвателите на обществените велосипеди, с което им гарантираме едно пресичане на центъра, на практика, без пари", разясни общинският съветник.