Кметът на Кърджали затегли арт-каручка с „принцеси” по време на Фестивала на терлика в село Дъждовница
Кметът на Кърджали затегли арт-каручка с „принцеси” по време на Фестивала на терлика в село Дъждовница / netinfo

За 11 път в Кърджалийското село Дъждовница днес се откри Фестивала на терлика, който през тази година за първи път е част от Европейските дни на наследството, чествани в 50 страни на света, като част от националния културен календар на България.

Мотото на Европейските дни на наследството за България през 2016 година е „Културното наследство в информационното общество”. Затова тазгодишния символ на Фестивала на терлика, избран от организаторите му от Арт движение „Кръг”,  е каручката – фолклорен символ не само за България, но и за Западна Европа.

„С каручката са се движели самодиви, рицари, принцеси, вълшебни същества. В България нашите хора са пренасяли тютюна и цялото си производство са каруци. Това е нашия принос под мотото на Европейските дни на наследството за България към интерпретацията на това какво е културното наследство към информационното общество”, разказа директорът на Арт-движение „Кръг” Радост Николаева.

Преди да бъде открита официално културната проява, зародила се през далечната 2006 година, кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който бе гост на фестивала, в компанията на още 12 кметове на населени места, се „впрегнаха” в специално изрисувана за празника каручка, пълна с деца от Дъждовница и околните села, и я отведоха до центъра на селото, където бе открит и самия фестивал.

„Народът казва, че някой трябва да дърпа каручката. Това с пълна сила важи за семейството, където родителите теглят каручката, в спорта някой го прави за да има успех и развитие. Много е важна ролята на бизнеса, който тегли каручката на икономиката, за да може хората да имат по-добър стандарт на живот. В обществото като цяло това се пада на управниците. Те са тези, които отговарят за това дали каручката ще остане в калта или тя ще се отведе на по-добро място за живеене. Нека правим така, че символите и традициите да бъдат живи. Това е нашата първостепенна задача. Така че, уважаеми колеги кметове, на нас ни се пада честта да теглим каручката, така, че тя да достигне до хубави места за живеене”, каза пред участниците във Фестивала на терлика кметът инж. Хасан Азис и поздрави организаторите за добрата идея.

За още два символа се бяха погрижили организаторите. На специална арт-инсталация те бяха изписали „Приказка за каруцата”, а с помощта на хората в селото бе възстановена и чешмата във селото, построена през далечната 1979 година.

По време на фестивала сцена за артистична изява намериха групи и състави от читалища и училища в община Кърджали. А специален гост бе рап-певецът Дениз Христов, който от дълги години живее в Норвегия.