Директорът на БЧК в Кърджали Жана Чакърова бе удостоена с наградата „За гражданска доблест”
Директорът на БЧК в Кърджали Жана Чакърова бе удостоена с наградата „За гражданска доблест” / netinfo

Общественият посредник на община Кърджали и представители на неправителствения сектор номинираха за носител на тазгодишната награда „За гражданска доблест” Жана Чакърова-Шукерска, директор на Областния съвет на Българския червен кръст. Според Правилника за удостояване с наградата „За гражданска доблест” номинациите се правят от граждани и представители на неправителствените организации. Тази година общественото мнение се обедини около кандидатурата на Жана Чакърова-Шукерска, за приноса й в дарителските кампании на националния омбудсман Мая Манолова и на обществения посредник в Кърджали Расим Муса.

Под ръководството на Жана Чакурова-Шукерска Областният съвет на Българския червен кръст се включи  в национална кампания „Великден за всеки“  – „Дари празник на баба и дядо“, която се  проведе под патронажа на омбудсмана на Република България  Мая Манолова.

Инициативата бе насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни –поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Общественият посредник  и община Кърджали осигуриха дрехи за деца и възрастни в навечерието на Международния ден на жената – 8март. По инициатива на обществения посредник Расим Муса и със съдействието на Областния съвет на Българският червен кръст бяха осигурени палта, мъжки и дамски костюми, постелъчно бельо, детски дрешки и играчки от „Хиполенд”. Със съдействието на община Кърджали  и областното ръководство на БЧК те бяха разпределени между Дома за възрастни хора, „Дом „Майка и дете”, Къща  от семеен тип и три защитени жилища, както и между социално слаби граждани.

 

Тържеството по награждаването на Жана Чакърова-Шукерска ще се състои в навечерието на Деня на независимостта – 22 септември. Според представителите на неправителствените организации ежегодните награди „За гражданска доблест“ трябва да възродят моралните ценности. Време е да възобновим дебата за гражданското общество и партньорството на НПО в неговото утвърждаване, смятат общественици. На церемонията, насрочена за 20 септември от 17 часа в сградата на Бизнесинкубатора се канят представители на неправителствения сектор, журналисти, общественици.