Ортопeди извършиха уникална за България операция, спасиха крака на жена
Ортопeди извършиха уникална за България операция, спасиха крака на жена / Thinkstock/Getty Images

Ортопедите от плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски" извършиха поредна уникална операция, която не е правена досега у нас. Екипът начело с проф. д-р Вихър Ковачев сътвори чудо за 65-годишна пациентка от Велико Търново.

След счупване на бедрената кост жената получава тежка инфекция, следват две операции, но за съжаление инфекцията продължава и се налага ампутация на крака. Като алтернатива плевенските ортопеди предлагат резекция на 2/3 от бедрената кост заедно с колянната става и след това се прилага фиксатор. Това е единственият начин да се спре тежката инфекция.

Уникална операция в Плевен: спасиха мъж, пронизан в мозъка от бамбукова пръчка

След 5 месеца инфекцията вече е преодоляна и пациентката се подлага на тежка 5-часова операция, в която екипът на проф. Ковачев успява да направи реконструкция на бедрената кост по уникален за момента в България метод - лекарите вземат част от пищялната кост, около 25 см , и със запазени съдове, които поддържат кръвообращението, се примостява към бедрения дефект.

Лекарите присаждат костта заедно със съдовете на мястото на изрязаната при предишната операция засегната от инфекцията бедрена кост.

Пловдивски лекари извършиха уникална операция

„Жената вече ходи, изписана е, придвижва се с ортеза при запазен крайник", разказа проф. Ковачев. Той добави, че операцията е тежка, но уникална, защото за пръв път такъв тежък дефект се реконструира с помощта на малкопищялната кост, като при самата операция с различни методи е удължен съдовия педикул, което позволява да се премести на мястото на бедрената кост и тя да се кръвоснабдява нормално. Ако не го бяхме направили, жената щеше да е с ампутиран крак, разказа проф. Ковачев.

Уникална сърдечна операция направиха в столична болница

Неговият екип оперира от години успешно едни от най-тежките и специфични случаи в България.