„Джаз кафе“ и „Турийска рапсодия“ на Празниците в Долината на тракийските царе 2016
„Джаз кафе“ и „Турийска рапсодия“ на Празниците в Долината на тракийските царе 2016 / община Казанкък

За любителите на джаза вторият празничен ден в Долината на тракийските владетели ще остави специални спомени.

Гостуването на известния познавач на дяволската музика Емил Войников в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства бе приветствано от заместник - кмета на община Казанлък Даниела Коева с пожелания срещите от подобен тип да продължат. Емил Войников представи за ценителите своите музикални впечатления и размисли за една от най-ярките фигури на музикалната сцена на 20-ти век - Майлс Дейвис. Публиката в залата на музея се наслади на някои от най-ярките изпълнения на виртуозния тромпетист с характерно звучене и успя да види красиви моменти от неговия живот и кариера, запечатани пред фото обективите. Дейвис остава един от най-уважаваните джаз музиканти, смел експериментатор, заради което винаги е определян като новатор.

Голяма част от посетителите на „Джаз кафе" естествено продължиха празничната си разходка в Художествена галерия - Казанлък за откриването на изложбата - акварел „Турийска рапсодия" на Мая Енева. Младата казанлъчанка от години живее във Франция, но неизменно черпи сили и идеи от село Турия, където често се връща за ново вдъхновение. Народните мотиви в нейните картини са представени в около 70 акварела, основно пейзажи и портрети, свързани с Балкана. Начало на официалното откриване на изложбата даде музикалното изпълнение на младия талант от Казанлък - пианистът Виктор Владков, който за своите 12 години трупа престижни международни награди и признание. Финал на събитието постави френският пианист Пиер - Франсоа Бланшар, който сподели, че от уважение към притежателя на пианото, на което ще свири - на незабравимия композитор Петко Стайнов, изпълни само своя авторска музика.

Поредицата от джаз концерти и джем сешъни в Долината на тракийските царе 2016 са резултат от успешното партньорство на община Казанлък с музикалния директор на Националния джаз фестивал Надя Тончева, която участва и като певица, за радост на меломаните в Казанлък.