Пускат новородените тигърчета навън след 12 дни
Пускат новородените тигърчета навън след 12 дни / netinfo

Четирите новородени тигърчета в пазарджишкия зоокът ще може да излязат навън след 12 дни, казаха от ръководството на парк „Острова”. Тогава малките ще станат на 2 месеца и ще са укрепнали. В понеделник ще им бъде поставена ваксина, след която е препоръчително 10 дни да се пазят от всякакви рискове.

От деня на раждането им около клетката на майката Найша се трупат тълпи от любопитни да зърнат бебетата. Досега обаче ги е виждал само гледачът, и то отдалеч, докато им почиства и оставя храна. Не се сбъдна оптимистичното очакване дни след раждането да се види полът им, защото тигрицата ревниво пази децата си и не позволява на никого да ти доближи, разказват служители.

Според тях предстоящата имунизация ще бъде истинско предизвикателство. Шегуват се, че всеки може да влезе в покоите на Найша, но не е сигурно как и дали ще излезе.

Самата тя в момента също е затворена при четирите си рожби, изолацията от външната среда е превантивна мярка преди ваксината. А малките очевидно вече са станали доста гласовити, дрезгавото им мяукане оглася зоокъта. Зовът им явно събужда бащински инстинкти и у бащата – усурийският тигър Саша, който обичайно прекарва деня си в мързелуване в съседната клетка. Веднага щом чуе гласчетата им обаче, става и хуква към оградата към тях.

Това лято с поколение се сдобиха почти всички животни в пазарджишкия зоокът. Под грижите на персонала растат две понита, пет прасенца, малки лама и сърничка, няколко муфлончета, а новородените на зайците и сурикатите са неизброими не само защото са много, а и защото се крият в дупките, които са си направили в земята. Двойката зелени маймуни пък отглежда петото си дете.

Не са излюпили малки само орлите. Те са взети от Спасителния център в Стара Загора, защото не е можело да бъдат върнати в природата, не могат да оцелеят сами заради последиците от тежки наранявания. Вероятно не могат да имат поколение.