Представиха два нови проекта в община Тунджа
Представиха два нови проекта в община Тунджа / община Тунджа

Два проекта в сферата на образованието бяха представени пред представители на читалищата в община Тунджа.

Единият проект "Желани пространства" - комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места" е на стойност 588 567 лв., с планирана продължителност на дейностите 28 месеца. Основната цел на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата и други лица в риск, чрез интегрирани инвестиции в ранното детско развитие и социално включване в населените места на община "Тунджа". За период от 24 месеца по проекта ще бъдат предоставени комплексни здравни, социални и образователни услуги.

По проекта ще се финансира дейността на Общностния център с Кабинет за ранна интервенция на уврежданията в с. Кабиле. Услуги ще се предоставят и в цялата мрежа от детски заведения на територията на общината, както и като мобилна работа в домовете на потребителите.

Другият проект, по който общината активно ще си съдейства с читалищата по населени места е „Подкрепа за предучилищното образование и подготовка на деца в неравностойно положение" . Проектното предложение ще се реализира в партньорство с Центъра за образователни програми и социални инициативи, гр. Ямбол, с Начално училище „ Васил Левски", с. Завой и петте общински детски заведения: ОДЗ „Дечка Сюлемезова", с. Веселиново, ОДЗ „ Изворче", с. Кабиле, ОДЗ „Щурче", с. Кукорево, ЦДГ „Звездица", с. Скалица и ОДЗ „Кольо Тенев", с. Тенево.

Дейностите по проекта ще бъдат с интегриран подход и ще предоставят подкрепа на детето в образователната среда и в семейството чрез включване на родителите в процеса на образование и възпитание. Планираната продължителност на дейностите по проекта е 24 месеца. Общата стойност е 377 956,29 лева. И двата проекта стартират през месец септември.

По време на представянето им беше обсъдена организацията и провеждането на VII-я младежки фестивал, участието на читалищата в подготвената програма, както и координацията между отделните институции. Фестивалът ще се проведе на 18 септември в село Безмер.