Откриха Оперния фестивал в Банско с балета Ромео и Жулиета на безсмъртния Чайковски
Откриха Оперния фестивал в Банско с балета Ромео и Жулиета на безсмъртния Чайковски / Снимка: Община Банско

С балета в две части - „Ромео и Жулиета" и „Откровения" стартира седмото издание на Оперния фестивал под открито в Банско. Изящният романтичен танц по музика на безсмъртния Чайковски, бе представен от солистите на Държавна опера - Русе под хореографията на примабалерината Силвия Томова, Ангелина Гаврилова и екип. Декорите и костюмите са дело на световноизвестния италиански художник Салваторе Русо, поставял многократно в най-големите оперни театри.

Русенската опера ще се изяви и във втората фестивална вечер с операта „Селска чест" от Пиетро Маскани. Под диригентството на Найден Тодоров солистите Андреана Николова, Петър Костов, Йоланта Николаева, Александър Крунев, Мая Владимирова и Лилияна Харизанова, ще „разкажат" с изящните си гласове една красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението.

Оперният фестивал вече втора година удължи своята продължителност, като през третата последна вечер небето над Банско ще посрещне мюзикъла „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" от легендарния Андрю Лойд Уебър. Това е едно от първите произведения на световноизвестния композитор, в което основното послание е младите хора да се борят за своите копнежи и мечти и да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив. Мюзикълът ще бъде представен от Държавна опера - Варна под диригентството на Страцимир Павлов и режисурата на Светозар Донев.