Виноградска делегация посети община Тунджа
Виноградска делегация посети община Тунджа / община Тунджа

Кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев прие официална делегация от село Виноградная, Болградски район, Одеска област.

В състава на делегацията бяха включени кметът на Виноградная - Иван Михайлов, бившият председател на районния съвет на Болград Стефан Стоянов, Олга Иванова - методист в районния дом на културата и представители на Виноградския състав, придружавани от кмета на село Дъбовик, община Генерал Тошево - Стоянка Първева.

На срещата присъстваха кметът на община "Тунджа" Георги Георгиев, заместник-кметът Станчо Ставрев, секретарят на общината Андон Кръстев и кметът на село Маломир - Йордан Тодоров.

Делегацията посещава община „Тунджа", пазейки спомена за корена, бита и родствената си връзка с маломирци, предавайки го от поколение на поколение. Много от семействата от село Маломир са се изселили през 1830 г. в Украйна и са създали село Виноградная, а това посещение бе първата им родова среща от тогава.

По време на официалната среща кметът Георгиев представи дългогодишния опит на общината в социалната и образователна политики, като коментира основните постижения и предизвикателства, както и бъдещите насоки за развитие на община „Тунджа".

Той изказа своето вълнение от тази емоционална среща и готовност тези новосъздадени връзки да се развиват и поддържат във времето.
От своя страна представителите на село Виноградная, Болградски район, Одеска област изразиха своето вълнение, да посетят за първи път родното място на своите предци, с надежда и увереност, новосъздадените връзки с община „Тунджа" да са основа за бъдещо сътрудничество.

Делегацията от Украйна посети Регионалния исторически музей, местната църква в с. Маломир, където се отслужи литургия и взе участие в културна проява, съвместно със самодейците от селото.