Макът е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови. По света са познати около 100 вида, разпространени предимно в северното полукълбо. В България растат 8 вида. Най-разпространен като плевел е полският мак. Като култура се отглежда сънотворният мак.

Смята се, че маковете са се появили първо в по Средиземноморието, в Индия,Турция и Иран.

Семената на повечето видове се използват като подправка в хлебопроизводството и в сладкарството.

Маково семе

Маковото семе се добива от растението сънотворен мак. Той е едногодишно тревисто растение, което вирее в места с умерен и топъл климат, включително и у нас.

Въпреки че от някои части на растението се извличат опиати, за неговото култивиране и отглеждане няма специални забрани в повечето страни.

В семената съдържанието на опиати е пренебрежимо ниско, а в маслото, приготвено от тях-на практика никакво.

Здравословни ползи

В състава на маковото семе влизат редица ценни вещества. В по-големи количества за единица тегло влизат: калций, мед, желязо,магнезий, манган,фосфор, селен и цинк.

Действа болкоуспокояващо, има антиоксидантни свойства, помага при безсъние, облекчава стомашно-чревни проблеми и предпазва от образуване на бъбречни камъни.

Изсушените семена съдържат следи от някои алкалоиди: морфин, папаверин, кодеин, които консумирани в минимални количества с храната, повлияват благотворно на нервната система и действат болкоуспокояващо.

Здравословни рискове

Като всяка храна, консумирана в неразумни количества, маковото семе може да има някои негативни ефекти.

Консумирани в големи количества семената биха могли да покажат позитивен тест за наркотици, но нивата на веществата при употребяващите наркотицище са значително по-високи.

Вижте още:

Бабини зъби - билката за полова мощ

Плевелът, който лекува 101 болести

Годжи бери - тайната на тибетските лечители

Куркума - билката, която лекува 600 болести