Хапче за отслабване досега не е измислено
Хапче за отслабване досега не е измислено / Thinkstock/Getty Images

Едно интервю, в което по интересен начин е поднесена полезна информация, свързана със съвременното хранене, предлага вестник "100 вести" днес. Разговорът с д-р Светла Пашова е на журналиста Надежда Тихова. Акценти от интервюто:

"Най-здравословният начин на хранене е като сами си произведем храната. Здравословна е храната, приготвена при домашни условия. Няколко са стъпките за промяна в хранителното поведение. Първата е да си поставим постижими цели. Ако пациент със затлъстяване реши да намали своето тегло, това трябва да стане с не повече от 500 грама седмично или 2 кг месечно.

Здравословно хранене според годишните сезони

Немаловажно нещо е никога да не се пропуска закуската, което е много трудно постижимо. Нашите баби и дядовци са яли сланина и други висококалорични храни, но при тях стресът не е бил толкова голям и те са изразходвали енергията с тежка работа на полето. Ние сме под непрекъснат стрес и от друга сме изключително обездвижени.

Обездвижването е един от много важните фактори за появяване на затлъстяване. Особено при децата от изключително значение е движението и спорта, а не застояването пред компютъра, телевизора. Нужно ни е връщане към игрите на двора и използването активно на спортни съоръжения.

Здравословно хранене по време на почивка - възможно ли е?

Бих отправила апел към хората, решили да преминат към здравословен начин на хранене и на живот, първо да използват консултацията на специалист по хранене и диететика. Второ – съвсем отговорно ще кажа, че хапче за отслабване досега не е измислено, не е създадено, не е синтезирано.

Истината за здравословното хранене е, че то трябва да бъде разнообразно и балансирано. Няма друго понятие освен тези двете за здравословно хранене.

Как да се храним здравословно през лятото

Въпросът със сланината в българската национална кухня е много интересен. Освен че тя е висококалоричен хранителен продукт – около 1000 калории за 100 грама, тя е с 98% съдържание на стеаринова киселина – наситена мастна киселина, която е с недоказан ефект за атерогенезата. Това означава, че тя не участва в запушването на кръвоносните съдове или появата на атеросклеротични плаки. От друга страна миристиновата киселина, която се съдържа в мазнините на квасеното мляко, има решаваща роля за формирането на атеросклеротичните плаки. Което означава от научна гледна точка, че киселото – квасеното мляко, е по-вредно от сланината. Но пък тази вреда е много по-малка, отколкото ползата от него като традиционна българска храна. Трябва да се употребява нискомаслено или обезмаслено мляко. Това не важи за децата до 1 година. Те трябва да консумират пълномаслено мляко".