Смразяваща история: Умирам! Моля ви, спасете ме
Смразяваща история: Умирам! Моля ви, спасете ме / Станимир Димитров

59-годишната Веселина Гинева, обвинена в умишленото убийство на бившия си съпруг, остава в ареста. Това постановиха окръжните магистрати в Бургас. Гинева беше задържана в началото на тази седмица, след като година по-рано изхвърли трупа на съпруга си в Парк „Езеро".

Бургазлийката има висше образование и една дъщеря от брака си със загиналия Димитър Миразчиев . Работила е като учителка почти 30 години. Пред съда заяви, че никога не е удряла дете.

„Мисълта да убия бившия си съпруг, никога не ми е минавала през ума. Взех го, за да оздравее и да живее. Той почина на 1 август. До 12.00 часа на същия ден дишаше трудно. Очаквах да се оправи, защото ядеше нормално. Човек, който се храни добре, не се предполага, че ще умре. Вероятно е получил инсулт", каза Гинева през сълзи в съдебната зала.

От материалите по делото става ясно, че Миразчиев е страдал от полиневропатия. Бил е прикован към легло, а за него се грижела самата Гинева. По нейните думи, бившият й съпруг имал и алкохолна зависимост.

„Направила съм два аборта. Въпреки всичко, което съм преживяла, никога не съм мислила с лошо за него. Брат ми също се казва Димитър. През цялото време съм го гледала като мой брат", каза още Веселина.

Освен за убийство, срещу нея са повдигнати още две обвинения - за измама и противозаконно лишаване от свобода. От пледоариите на прокурора по делото стана ясно, че Гинева е изтеглила над 20 000 лева от сметката на бившия си съпруг в Обединена Българска Банка. Пари - които Националният осигурителен институт привеждал ежемесечно за пенсията на Димитър. За целта Гинева заблуждавала банковите служители с пълномощно като представяла титуляра за жив. Използвала схемата цяла година след кончината на бившия й мъж.

Жената ще бъде съдена и за това, че го държала под ключ поне две денонощия. По случая са извършени множество следствени действия. В кориците на делото са приложени медицински експертизи, банкови извлечения и показанията на над десет свидетели. Един от тях твърди, че Миразчиев месеци наред хвърлял бележки през прозореца, на които пишело: „Умирам! Моля ви, спасете ме!".

До момента разследването не е установило как е настъпила смъртта му. Веселина Гинева беше задържана след получен анонимен сигнал в полицията, който съобщил, че се е „хвалела как получава пенсията на съпруга си, след като го е уморила".

Тялото на Димитър беше открито през август, миналата година - силно разложено, скрито между храсти в Парк „Езеро".