Обсъждат номинирането на „Сребърна” за сертифициране като Биосферен парк
Обсъждат номинирането на „Сребърна” за сертифициране като Биосферен парк / silistradnes.com

Работна среща на Община Силистра и Българска фондация „Биоразнообразие" със заинтересованите страни ще се проведе от 17.00 ч. в залата на Общински съвет. Тя е във връзка с номиниране на Поддържан резерват „Сребърна" за сертифициране като Биосферен парк по Програмата „Човекът и природата" на ЮНЕСКО. Предстои обсъждане на възможността за присъединяване на територията на Община Силистра към преходна зона /зона за развитие/ на евентуален Биосферен парк „Сребърна", което би спомогнало за международния престиж, икономическото и културното развитие на общината, чрез популяризиране на бранда, създаване на туристически маршрути, продукти и услуги.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов изпрати в началото на месец август т.г. писмено запитване до Министерството на околната среда и водите за наличие на евентуални ограничителни режими в преходната зона на потенциален биосферен парк в района на поддържан резерват „Сребърна". Отговорът на Министерството на околната среда и водите е категоричен: „ Биосферните паркове се обявяват като такива, съгласно международното законодателство, което не налага допълнителни ограничения върху ползването и режимите на съответните територии, извън регламентираното от националната нормативна уредба. Биосферният резерват и всички територии в границите му, включително: „сърцевинна - ядрова", „буферна" и „преходна" зона запазват досегашната си собственост и статут, съгласно националното законодателство. Обявяването на територии за биосферни паркове не налага допълнителни ограничения върху нито една от зоните му, извън регламентираното по реда на националното законодателство."

Съвместяването на биосферните резервати от „стар" тип няма да доведе до промяна в собствеността и ползването на съответните територии и няма да наложи допълнителни ограничения извън предвидените в националното законодателство.