Вълна от бежанци тръгва от Гърция към Европа
Вълна от бежанци тръгва от Гърция към Европа / БГНЕС, архив

В Гърция има най-малко 41 000 бежанци и мигранти, главно сирийци, които имат право да бъдат разселвани в рамките на Евросъюза. Това заяви министърът по миграцията Янис Муцалас в Атина.

По думите му правителството и службите на ООН са регистрирали 54 000 бежанци и мигранти в Гърция през периоди юни-юли. От тях 41 000 са изразили желание да получат убежище или пък вече са подали молби. Други 2000 се съгласили да се върнат в родните си страни. В същото време други 11 000 души се в процес на регистриране по гръцките острови, където са пристигнали по море от съседна Турция.

Унгария: Европа иска да ни върне 20 000 мигранти, препращаме ги на Западните Балкани

В същото време германският канцлер Ангела Меркел призова членките на ЕС и страните от Северна Африка да сключат споразумения за връщане на мигранти по модела на сделката с Турция в интервю за регионалния в. „Нойе Пасауер цайтунг”.

"Трябва да договорим сходни споразумения с други държави, като тези в Северна Африка, за да подобрим контрола върху маршрутите на бежанците през Средиземно море", подчертава Меркел.

Сърбия изпраща армия и полиция по границите си срещу мигрантите

"Такива споразумения са в интерес и на бежанците", казва канцлерът на ФРГ, посочвайки огромните рискове, които мигрантите поемат като прекосяват Средиземно море в неустойчиви лодки, както и огромните суми, които плащат на трафикантите за опасното пътуване по вода.

"По-безопасно е за тях и те имат основателни причини да останат в Турция, по-близо до родните си места, където културните и езиковите бариери са по-ниски", изтъква Меркел, оправдавайки сделката с Турция като "правилна, както и преди". "Трябва да работим, за да осигурим трайността й", предупреждава федералният канцлер.

Източник: БГНЕС