Русенски войводи бяха част от Фестивала на фолклорната носия в Жеравна
Русенски войводи бяха част от Фестивала на фолклорната носия в Жеравна / netinfo

Русенски воеводи от ВМРО, сред които народния представител от ПГ на ПФ и зам.-председател на ВМРО-БНД Искрен Веселинов и председателя на групата общински съветници на "ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН" в ОбС Русе и регионален координатор на ВМРО-БНД за областите Русе, Разград и Силистра Галин Григоров, бяха част от невероятния Фестивал на фолклорната носия, който се проведе в балканското селце Жеравна от 19 до 21 август 2016 година.

Групата бе под предводителството на Галин Григоров, който като един от действащите воеводи в Сдружение "Пазители на българщината" - основен организатор на събитието. Общинският съветник развя знамето на Първа русенска чета "Ангел Кънчев" при откриването Международния фестивал на фолклорната носия на сцената, редом с останалите членове - пазители.

Всяка година в местността Добромерица, край Жеравна хиляди българи от всички краища на страната и света се стичат, накичени в автентични или стилизирани народни носии, за да забравят за няколко дни всички удобства, които съвремието предлага и да се потопят в автентичната атмосфера на онова най-българско време.

Тази година за пореден път на събитието присъства и народния представител от ПГ на ПФ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Веселинов бе облечен в северняшка носия, а в силяха бе препасал кремъчен пищов, каракулак и кама. Сред останалите официални лица, посетили събитието бяха съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, Цветан Цветанов и други.

"Изживяването е уникално. Всеки българин трябва да намери време и да посети поне веднъж подобно събитие, на което присъстват огромен брой сънародници, гордеещи се със своето наследство" - каза по повод Фестивала на народната носия народният представител.

Идеята всяка година по това време и на това място да се провежда подобна проява е на Христо Димитров - режисьор, хореограф и основател на НФА "Българе".