ЕС пише алтернативен сценарий за балканския маршрут?
ЕС пише алтернативен сценарий за балканския маршрут? / БГНЕС, архив

Италиански медии, които се позовават на анонимни източници в Брюксел, прогнозират, че Европейският съюз може да затвори с други средства "балканския маршрут" в случай на провал на договора с Турция за контрола на имиграцията.

Европейските институции знаят, че при срив на споразуменията с Анкара и отприщване на масиран поток имигранти, оперативните мерки могат единствено да се съсредоточат върху овладяване на извънредната ситуация в приемащата страна (Гърция). Следователно, фронтът ще се изнесе по северните гръцки граници с условното им "затваряне", т.е. въвеждане на възможно най-организиран контрол, сочат цитираните източници.

102 000 преминали по Балканския маршрут през 2016-а

Според тях Европа увеличава темповете на изпълнение на поетите от нея ангажименти, като отпуснатите до момента фондове за издръжка на бежанците в Турция достигнаха 2,1 млрд. евро (от общо 3 млрд., договорени на първия етап - бел. кор.). Постъпващите от Анкара данни бяха и остават успокоителни. През месеца, който предхождаше подписания на 18 март договор, от Турция към Европа са тръгнали по море 1740 бежанци, докато през юни техният брой е 47.

Заплаха за по-нататъшното изпълнение на споразуменията е възприетата напоследък позиция на турското правителство - ако Европа не разреши безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенското пространство, договорът се превръща в хартиен отпадък. Европейската комисия повторно заяви, че Анкара трябва най-напред да изпълни всичките 72 договорни условия. По пет от тях работата не е завършена, най-вече по (преработката на) закона за антитероризма, който в сегашния си вид е толкова всеобхватен, че позволява произволни арести.

Думите на турски президент се възприемат в брюкселските кулоари като реторика за вътрешна употреба. Реалният интерес на Анкара е да спомага за функционирането на споразумението с ЕС, чийто основни постановки не са се променили. Източниците отбелязват, че колкото и да е комплексна материята, ЕС трябва да положи усилия да възприема разделно реакцията на турското правителство на преврата и третирането на бежанците.

ЕС обеща помощ на Гърция за справяне с тежката хуманитарна ситуация

По първия проблем възникват безпокойства, докато по втория не се забелязват влошавания. Смята се за нереалистично Анкара да преработи закона за антитероризма. В случай на отказ на безвизов режим в Шенген, политическият натиск може да се прехвърли върху трите милиона сирийски бежанци в Турция. Според някои експерти, Ердоган би могъл да извлече голяма полза, ако ги превърне в свой електорат, като им даде турско гражданство. Единодушна е обаче оценката, че в случай на целенасочен натиск те да напуснат Турция, тогава заплахата за Гърция е реална.

В Брюксел се отчита, изтъкват източниците, че през последните месеци е нараснал организационният и инфраструктурен капацитет на Гърция. Но в случай на повишен приток на имигранти ще трябва незабавно да бъде изпратен голям контингент служители, тъй като сегашният е далеч под предвидения щат поради липса на заявки от гръцка страна, уточняват от Еврокомисията. На Атина ще трябва да бъдат гарантирани адекватни фондове, които или ще бъдат за сметка на отнетите от Анкара, или ще се осигурят по други параграфи.

Нерешен остава проблемът с бавната процедура по преразпределение на бежанците. От 120 000, пристигнали в Европа от началото на годината, само 3700 са прехвърлени в други страни, различни от тези на първоначалния прием. Институциите на ЕС не разполагат с оперативен механизъм за въдворяване на определените квоти бежанци.

ЕС пише алтернативен сценарий за "балканския маршрут"
netinfo

Според разчетите на Брюксел броят на търсещите убежище ще бъде по-малък в сравнение с миналата година. Всички бежанци вече са наясно с ефекта от затваряне на "балканския маршрут", но никой не иска да провери наместо добродетелните страни на тази работна хипотеза. Във всеки случай управлението на извънредна ситуация (в Гърция) ще наложи връщане към плана от януари, изваден сега от нафталина от австрийските власти, когато в Македония бе изпратена представителна група, за да разбере как се "затваря" границата с Гърция. Тогава Ципрас обвини ЕС, че искал да превърне страната му в "черна кутия" за бежанци.

ЕС затваря балканския път на мигрантите

"Затварянето" или по-скоро управлението на северните граници на Гърция ще бъде най-тежката извънредна мярка, приложена в хода на кризата. Тя ще има и политически последици не само в Гърция, но и в Германия, където Меркел няма да подмине току-така срутването на един от най-силно желаните от нея стълбове, които крепят нейната политика на Wilkommenskultur (в буквален превод, култура на посрещане с "Добре дошли"). Това също ще налага докрай да се държи с прилагането на договора с Турция.

Но източниците в Брюксел не престават да повтарят, че при рязко влошаване на обстановката, ЕС няма за съжаление кой знае какви алтернативи, заключават прогнозите.

За илюстрация е поместена карта, на която границата между България и Турция е нанесена като "завършено преградно съоръжение", а тази между Македония и Гърция като "изграждащо се преградно съоръжение". Гръцко-албанската и гръцко-българската граници са пресечени със стрелки, обозначаващи "маршрути на бежанци", като същата стрелка е нанесена и по посока от западното гръцко крайбрежие към Италия.

Източник: БТА