Професор показа на фермери от Северна България как работи нова машина, произведена в Лудогорието
Професор показа на фермери от Северна България как работи нова машина, произведена в Лудогорието / Радка Минчева

Проф. Михаил Паскалев от Ветеринарно-медицинския факултет при Тракийския университет-Стара Загора демонстрира как работи нова машина, произведена в Лудогорието. Пневматичният станок за подрязване на копита на крави бе представен на семинар, организиран от разградската фирма „Фарма тийм“ЕООД.

Над 40 фермери от Северна България, собственици на 35 000 крави, участват в обучението. Инвестираме в хората, с които работим – обясни собственикът на фирмата д-р Никола Досев. Трима професори от Тракийския университет бяха лектори в семинара в хотелски комплекс „Островче“ този следобед. Проф. Йордан Николов, проф. Михаил Паскалев и проф. Михни Люцканов представиха свои разработки, свързани с профилактиката, причините и лечението на копитните заболявания при говедата.

След лекциите бе практическата част, свързана с демонстрация на подрязване на копитата на кравата Милка. Това се случи с използването на пневматичния станок за подрязване на копита на крави, произведен от фирма „Асотекс“-Кубрат. Нейният собственик Хамза Чакър обясни, че за една година са произведени 5 такива машини. Те са по подобие на американски станок, който струва 25 000 евро, а българският е 3 пъти по-евтин – 17 000 лева. Хамза Чакър бе категоричен, че откак използва машината в своята кравеферма се е увеличил млеконадоя, подобрен е стандартът на живот на кравите, окуцяванията са значително по-малко, по-комфортно се чувстват животните. Подрязването на копитата на кравите се прави 2-3 пъти годишно – допълниха д-р Досев и проф. Паскалев. Обикновено отнема половин час за крава на един ветеринар, а със станока за час се обслужват по 6 животни, облекчава се трудът на ветеринар, както и неговата безопасност, не се ангажира допълнително персонал, който да държи животното.

Станокът е в два варианта – стационарен и подвижен, изработва се от 160 елемента, предимно метални профили, който се изрязват с лазер, галванизацията се прави в Русе, хидравликата – в Казанлък, използват се само български материали – обясни Хамза Чакър. Помислено е и за удобството на животното, то не изпитва болка, конструкцията, която го повдига и притиска, така че да остане в легнало настрани положение, е гумена, повечето ъгли са заоблени, пак с цел да не създават неудобство на животното.

Подрязването на копитата на кравите или както ветеринарите го наричат „маникюр и педикюр“ се извършва по-често, тъй като в съвременното интензивно животновъдство кравите стоят затворени, а не ходят на паша, където да им се изтриват копитата сами, от влагата във фермите копитата растат бързо, деформират се от тежестта на тялото, проникват микроорганизми, получават се инфекции и се налага лечение – обясни проф. Паскалев. Така поддържането на копитата се явява профилактика срещу някои заболявания.

Новият станок се оказа, че може и да се използва и за медицински манипулации. Кравата Милка, чиито маникюр и педикюр бяха направени от професор, се оказа с накуцване с единия крак, който след подрязването на копитото бе третиран с ветеринарни препарати от „Фарма Тийм“.

Професор показа на фермери от Северна България как работи нова машина произведена в Лудогорието
netinfo

Професор показа на фермери от Северна България как работи нова машина произведена в Лудогорието
netinfo

Професор показа на фермери от Северна България как работи нова машина произведена в Лудогорието
netinfo