Станишев: Първанов и Калфин са трудни за преглъщане за много хора в БСП
Станишев: Първанов и Калфин са трудни за преглъщане за много хора в БСП / DarikNews.bg, Дарик Габрово

„И г-н Първанов, и г-н Калфин са наясно, че за много хора в БСП са трудни за преглъщане. Ако 52% от участниците в допитването на БСП са казали, че искат да се водят разговори с ПП АБВ, то 48% са казали, че не искат. И ако се създаде впечатление, че кандидатурата е наложена на БСП от външни фактори, това ще създаде голям проблем. Убеден съм, че ръководството го отчита. Необходимо е да се види кои са фигурите с най-голям мобилизиращ ефект", коментира Сергей Станишев, който пристигна в Габрово за участие в Националното съвещание на партията.

На този етап, в края на юли, не може да се играе с неизвестна фигура, смята лидерът на ПЕС. "Кандидатът за президент не може да бъде с неясен политически профил и да не е заемал позиции по обществени теми", категоричен е Станишев.

Според лидера на ПЕС, трябва да се отчете и способността на издигнатия кандидат да прави кампания. Станишев е категоричен, че тя решава много неща.

Той припомни, че през 2011 г. прогнозите са вещаели трето място за кандидат-президентската двойка на БСП, а в крайна сметка партията е постигнала 48% подкрепа от гласувалите.

Сергей Станишев заяви, че има усещането, че всяка от партиите, участващи в сегашните преговорите за обща лява кандидатура, играе някаква игра и гледа как ще се излезе от този процес, а не какъв резултат ще бъде постигнат.