Кметът: Не мисля, че ще има ескалиране на напрежението в Роман
Кметът: Не мисля, че ще има ескалиране на напрежението в Роман / Община Роман

Протест се организира тази вечер в 19 ч. пред читалището в Роман. Протестът е провокиран от конфликт между двамата местни жители Кристиян и Живко - единият българин, а другият от ромския етнос. Скандалът, в който се разменили и удари, станал преди десетина дни. Официално обаче протестът ще е за подобряване на социалния статус на българите и негов организатор е общинският координатор на ВМРО в Роман Марин Връбчев.

Според част от местните жители в малкото градче зрее конфликт между етносите. Според кмета на общината Валери Ролански обаче това не е вярно и в Роман всичко е спокойно. Конфликтът между Кристиян и Живко бил спонтанен и между общностите няма напрежение. Не очаквал проблеми и по време на предстоящия протест. „Не мисля, че довечера ще има напрежение. Полицията работи по отношение на организацията, така че не мисля, че ще има някакъв конфликт, да се стигне до ескалиране на напрежението. Напрежение от местните хора няма, притесняват ни по-скоро външни хора, които се говори, че ще дойдат" - каза за „Дарик" кметът на община Роман Валери Ролански. Външните хора, които се очакват, са агитки на футболни фенове от Червен бряг, Плевен, Мездра и Враца.

Кметът Ролански каза, че дори престъпността в Роман не била висока. Единственото, от което хората се оплаквали, са кражби на селскостопанска продукция, но и те не са масови.