Румен Петков: Ръководството на държавата няма никакво основание да не търси инвеститор за АЕЦ „Белене
Румен Петков: Ръководството на държавата няма никакво основание да не търси инвеститор за АЕЦ „Белене / dariknews.archive

Ръководството на държавата няма никакво основание да не търси инвеститор за АЕЦ „Белене". Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той бе категоричен, че страната ни трябва да изгради ядрената мощност заради сигурността, инвестициите, икономическата обоснованост на проекта, както и факта, че това ще я задържи сред световния елит на държавите, използващи ядрената енергия за мирни цели. „Министър Петкова беше коректна да каже, че площадката в Белене е готова и лицензирана, така че нищо не би трябвало да спира правителството в намирането на ефективно и силно от гледна точка на обществения интерес решение за изграждането на нова ядрена мощност. Няма никакво основание да се колебаем при търсенето и намирането на инвеститор, още повече че от миналата седмица текат, а и вероятно са приключили вече преговорите с „Атомстройекспорт " за доставка на руско ядрено гориво в САЩ. На този фон да допускаме чуждо влияние върху нас, да допускаме чуждо влияние, което очевидно е в противоречие с нашия национален и обществен интерес, е крайно недопустимо. Министър-председателят трябва да сложи ясно край на това си поведение и да се каже ясно какви са нашите аргументи и какъв път за решаване на въпроса с „Белене" избираме".

Тезата на Петков бе допълнена от зам .-председателя на парламента и зам .-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев, който припомни, че Алтернатива за българско възраждане отдавна е предложила Стратегия за развитие на ядрения сектор, която обаче умишлено не се разглежда от отговорните институции в държавата. „ПГ на АБВ е разработила Стратегия за развитие на ядрената енергетика на България, която преди една година е приета и от ИБ на АБВ. Тази стратегия почива на базата на опита на България в този сектор от 50 години насам. За времето на своето съществуване например, АЕЦ „Козлодуй" е произвел количество електроенергия от около 520 терават часа, което е на стойност от над 40 млрд. лева. Т.е., инвестицията за централата се е изплатила осем пъти. Т.е., не можем да допуснем една страна като България, която е част от тридесетте страни използващи ядрената енергия за мирни цели, да прекрати процеса на развитие на ядрената си енергетика. Пак казвам: ние имаме така стратегия за развитие на сектора, но още като бяхме част от управлението не получихме зелена светлина тя да бъде внесена в Съвета за развитие, а от там и пленарна зала на НС , за да може да бъде приета като документ".