Продават деривацията Цонево-Девня заради дълг на „Напоителни системи
Продават деривацията Цонево-Девня заради дълг на „Напоителни системи / Дарик Варна, архив

Деривацията от язовир Цонево до Девня е обявена за продажба заради дълг на собственика на хидротехническото съоръжение „Напоителни системи" ЕАД. Това показва справка в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Подземният водопровод, който минава през общините Дългопол, Долни чифлик, Аврен и Девня, е сложен на тезгяха с първоначална цена от 1 365 000 лева.

Освен на деривацията, нов собственик се търси и на два поземлени имота с изградени в тях сгради в землището на Дългопол, също собственост на „Напоителни системи".

Единият имот е с площ от малко над 7 декара и едноетажна сграда с площ 848 кв. м., като обявената цена е 48 750 лева. Другият имот се продава срещу 41 325 лева, като се простира на близо 4 декара и в него има изградена сграда на 1 етаж с площ 860 кв. м.

Недвижимите имоти на „Напоителни системи" се продават за удовлетворяване вземането на взискателя Николай Маринов Енчев.

Нинова: Разпродават тайно "Напоителни системи"

Едноличен собственик на капитала на „Напоителни системи" ЕАД е Министерство на земеделието и храните. Капиталът на дружеството е 25 452 628 лв., показва справка в Търговския регистър.

В сайта на „Напоителни системи" се посочва, че дружеството извършва доставка на вода за напояване, промишлено и питейно водоснабдяване, отводняване и предпазване от заливане на земеделски земи, промишлени обекти, населени места и др. Поддържа и експлоатира държавния хидромелиоративен фонд за улавяне, съхранение, разпределение и реализация на вода за напояване на земеделски култури, като с част от стопанисваните съоръжения доставя вода за промишлени нужди в т.ч. условно чисти води за ВиК оператори.