Община Севлиево получава безвъзмездно финансиране по проект Равен шанс за всички
Община Севлиево получава безвъзмездно финансиране по проект Равен шанс за всички / Община Севлиево

До края на тази седмица кметът на община Севлиево д-р Иванов Иванов ще подпише договор с Министерство на труда и социалната политика за безвъзмездна финансова помощ за предоставяне на услуги за ранно детско развитие на стойност 557 135,96 лв. Одобреният проект на Община Севлиево „Равен шанс за всички" е с продължителност 30 месеца и ще бъде изпълняван по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване".

Социалните, здравни и образователни услуги за деца и родители от уязвими групи, които ще се предоставят в Общностния център ще стартират от 1 септември тази година с продължителност 28 месеца. Услугите ще надградят дейностите в Общностния център в изпълнение на проекта за социално включване със средства от Световната банка.

Основна цел на проекта е да се предостави подкрепа на деца в ранна детска възраст и техните семейства за подобряване достъпа до здравна грижа, семейно консултиране и формиране на родителски умения за подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за постъпване в училище, предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции, постигане на устойчивост и развитие на услугите, създадени по проекта за социално включване.

Проектът дава възможност за предоставяне на интегрирани услуги за деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. Услугите ще подкрепят нуждаещите се семейства в отглеждането на децата им, съобразно специфичните потребности на всяко дете и неговото семейство.