И в Плевен не се спазва случайното разпределение на делата в МВР
И в Плевен не се спазва случайното разпределение на делата в МВР / dariknews.archive

Върховната административна прокуратура /ВАП/ е установила, че случайното разпределение на делата в МВР не се спазва.

Изключение прави само полицията в Разград, Кюстендил и Асеновград, където в резултат на положени усилия, със собствени сили и средства е въведена и се ползва система за случайно разпределение на досъдебните производства. В тези структури програмните продукти са предоставени от съответните прокуратури. Работа в тази насока е започнала и в Карлово, информират от прокуратурата.

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува. В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата /например Плевен, Стара Загора/.

Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена. Няма случайно разпределение в централните структури на МВР - ГДБОП, Национална полиция и Гранична полиция. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели.

До министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР е отправено предложение за предприемане на необходимите действия с цел изпълнение записаното в Закона за МВР.

Източник: БТА