26 доброволци ще разкриват тайните на Никополис ад Иструм
26 доброволци ще разкриват тайните на Никополис ад Иструм / снимка: DarikNews.bg, архив

До момента 26 човека са потвърдили участието си в археологическите проучвания в останките на римският град Никополис ад Иструм. Сред тях има и 4 чужденци, които проявяват интерес към историята и културата от римската епоха. Доброволци от САЩ, Швейцария и Румъния идват за проучванията. Те са от всички възрасти и професии.

Записали са се студенти, учител, преводач, художник, преподавател в университет, офис служител и управител на фирма, строителен инженер, фотограф, шофьор, електротехник, редактор, графичен дизайнер, архитект, държавен служител.

На обекта ще се работи от 1 до 15 август. Доброволците ще участват в проучването на сградата, разположена непосредствено северно от площадния комплекс на римския град. Ще бъде разчистена и една от важните улици в града, по която се достига до северния вход на площада.

 

По време на разкопките е предвиден цикъл от лекции, чрез които участниците ще се запознаят както с методиката на археологическото проучване, така и ще научат за архитектурата, занаятите, монетосеченето и др. пез римската епоха.

Своите изследвания пред тях ще представят както музейни служители, така и преподаватели от Великотърновския университет. Няма да бъдат пропуснати и най-интересните експозиции и обекти във Велико Търново. Предвидено е също посещение на Античния керамичен център при Павликени и римския военен лагер Нове при Свищов.