Момче изчезва мистериозно преди 20 г., последните му думи са „Те ни наблюдават“
Момче изчезва мистериозно преди 20 г., последните му думи са „Те ни наблюдават“ / Thinkstock/Getty Images

Двадесет години след като 16-годишният Деймиън Нетълс изчезва в град Каус на остров Уайт (Великобритания), Би Би Си разследва случая.

Мистериозната смърт на момиче в Габрово: Убийство или инцидент?

Теориите и слуховете покрай изчезването са многобройни, но официално полицията и до днес няма идея какво се е случило с момчето.

Валъри Нетълс, майката на Деймиън, признава, че вече двадесет години не може да продължи живота си, докато не намери отговори на въпросите, които си задава. Валъри е разгневена на полицията, която не само, че не успяла да намери Деймиън, но и изгубила важни доказателства за случая. През 2001 г. семейството се мести в Далас, правейки издирването на сина им още по-трудно.

Изчезването на Деймиън Нетълс

Денят е събота. Деймиън Нетълс се уговорил да ходи на купон с приятели. Преди да излезе, той се обадил на приятелката си, за да й каже, че му липсва. Малко след 19 часа на 2 ноември 1996 г. той напуснал дома си и се отправил към Каус.

Майка му Валъри му разрешила да остане до полунощ, което било с няколко часа повече от обичайния му вечерен час. Това бил последният път, в който Валъри видяла сина си. Той носел сини дънки и черно горнище. Не носел раница или други принадлежности.

Около 19:30 в печалната нощ бащата на Деймиън, Едуард, го откарал до къщата на най-добрия му приятел Крис Буун. Заедно с брата на Крис, Дейви, тримата се запътили към купон в Източен Каус. На партито нямало много хора - три двойки и Деймиън.

Крис Буун разказва, че Деймиън искал да си тръгне, понеже му било скучно. Дейви пък смята, че момчето е искало да отиде да си купи канабис. Деймиън и Крис напуснали купона около 21:30. Те се качили на ферибот, който ги закарал до Западен Каус. Момчетата си купили сайдер по пътя. Деймиън носел със себе си фотоапарат, който взел от къщата на партито. Фотоапаратът така и не е намерен.

Момче изчезва мистериозно преди 20 г последните му думи са Те ни наблюдават
netinfo
Във времето между 21:30 и 00:06 Деймиън е заснет от улични видеокамери и забелязан от свидетели. След полунощ той изчезва и никой не го е виждал от тогава.

През последните си часове Деймиън се е опитвал да влезе в няколко пъба на главната улица. Той обикалял от бар на бар, търсейки сестра си Сара, спомня си Крис. Но според Валъри Деймиън е знаел много добре, че сестра му не била на острова, а в град Портсмут.

Дали момчето е използвало сестра си като предтекст да влезе в пъбовете? Дали е търсил нещо или някой друг? Има ли какво още да излезе наяве за изчезването на Деймиън Нетълс?

Около 22:00 улична видеокамера показва как Деймиън влиза в заведение за бързо хранене, но бързо излиза от него. В 22:30 Крис Буун решил да се прибира вкъщи. Той убедил Деймиън да тръгне с него. Момчетата се разделили до близкия парк, но вместо да се прибере, Деймиън отново се запътил към главната улица.

Множество свидетели разказват, че момчето е изглеждало много „опиянено" или „надрусано". В 23:15 свидетел разказва, че Деймиън се е опитал да влезе в син Форд Фиеста в паркинг пред местен пъб. Това поведение, според Валъри, е абсолютно нетипично за сина й.

Следващата спирка на Деймиън била автобусна спирка близо до супермаркет. Той се качил в автобус, за да говори с шофьора, опитал се да направи снимка и след това отново слязъл.

Няколко минути по-късно, в 23:59, на същото място, друг свидетел видял Деймиън свит в един ъгъл да яде пържени картофи. Мъжът видял и фотоапарата. По думите му тийнейджърът отишъл до колата му и два пъти казал „Те ни наблюдават". След това избърсал дъжда от предното стъкло на свидетеля и се запътил към поредния пъб на главната улица. Минути по-късно Деймиън е забелязан за последно на улична камера, след което изчезва безследно.

В продължение на три часа младежът се е виждал на уличните камери, но в един момент той просто изчезва. Как така не е бил засечен от останалите камери на главната улица?

Деймиън имал два възможни пътя до вкъщи - през парка или по крайбрежната алея. Според майка му той не би минал по крайбрежието, защото там било много мрачно и страшно. Единствената улица, по която няма видеокамери, е Сън Хил.

Проследявайки този маршрут, от Би Би Си констатират, че улицата е много тиха и дори зловеща. Могат да се чуят разговорите на хората в къщите от улицата. Шумът се чува лесно. Навсякъде има къщи с прозорци. Ако нещо се е случило с Деймиън, как никой не е видял или чул нищо?

9-годишната сестра на тийнейджъра, Мелиса, първа забелязала, че той не е в леглото си. Семейството се обадило на Крис Буун, но Деймиън не бил там. Валъри се притеснила. Тя се обадила на всичките му приятели, но безуспешно. Обявила го за изчезнал в 15:00 на 3 ноември 1996 г.

През следващите няколко дни семейство Нетълс обикалят от врата на врата, търсейки информация. Д-р Коран Лоурънс, приятелка на Валъри, открила кадрите от уличните видеокамери. Тя разказва, че полицията не правела нищо и затова решила да вземе нещата в свои ръце.

На камерата на заведението за вързо хранене се виждало как Деймиън си купува пържени картофи и си говори с петима мъже, които обаче изглеждат приятелски настроени. Полицията ги изключва като заподозрени, след като години след изчезването най-после успява да ги идентифицира и да говори с тях. Мъжете били военни.

Последният запис на Деймиън е няколко минути след полунощ. Това е последният път, в който майка му го вижда. Полицията обаче изгубила записа.

Момче изчезва мистериозно преди 20 г последните му думи са Те ни наблюдават
netinfo
Деймиън последно е забелязан в близост до крайбрежието. Лесно е да се допусне, че е паднал във водата, но семейството му отказва да повярва на тази теория.

Местните моряци повтарят: „Морето винаги връща това, което взима". Ето защо специалисти изчислили движението на теченията, в случай, че Деймиън е паднал във водата. Те са сигурни, че ако е паднал, тялото му щяло да се появи на сушата.

В такъв случай, ако Деймиън не е паднал в морето, какво се е случило с него?

Семейството му е убедено, че той не е избягал от вкъщи, а и така или иначе фериботите вече не работели в полунощ.

Бившата приятелка на младежа, Аби Скот, разказва, че Деймиън бил много добро и нежно момче и не може да си представи някой да иска да го нарани. Тя обаче признава, че в последно време той започнал да се променя и да излиза с хора, по-големи от него. Аби предполага, че може да е взимал наркотици, но не е сигурна.

Осем години след като полицията не открила нищо, непознат мъж се свързал с Валъри и й казал, че знае какво се е случило с Деймиън. По думите му той бил убит от Ники Макнамара, местен дилър на наркотици. Деймиън и Ники се били скарали за канабис и Ники без да иска го убил. Тялото му било отнесено в местно свърталище на наркомани и три седмици по-късно било заровено близо до велоалея в чувал. Валъри отишла с информацията в полицията.

Районът до велоалеята бил претърсен, но не открили нищо.

По-късно информаторът променил версията си и казал, че тялото е погребано до друга велоалея. Там обаче също не открили нищо. От Би Би Си се свързали с информатора, който ги завел до предполагаемото място, на което се намирало тялото на Деймиън. Те отишли там с обучени в откриването на трупове кучета, но търсенето отново било безрезултатно.

През годините много хора се свързвали със семейство Нетълс и им предлагали различни версии за изчезването на сина им. Имало дори слухове, че Деймиън бил нападнат от известен педофил, но полицията установила, че той бил напуснал острова няколко месеца преди изчезването на момчето.

Най-популярната теория остава убийство от Ники Макнамара, но тя няма как да бъде потвърдена, понеже Ники починал от свръхдоза хероин през 2002 г.

Единственото, за което се моли Валъри днес, е тялото на сина й да бъде намерено, за да знае какво точно му се е случило, а не да продължава да се измъчва с мисли, коя от коя по-ужасяващи.

Превод: Вяра Панчева