Първа копка за новия завод за кабели между Димитровград и Хасково
Първа копка за новия завод за кабели между Димитровград и Хасково / netinfo

Първа копка на завода за асемблиране на кабелни инсталации за автомобилната индустрия на “Язаки” в община Димитровград се очаква да направи днес премиерът Бойко Борисов. Официалната церемония е в ранния следобед.

Теренът за бъдещия завод край пътя Хасково – Димитровград е с площ от 64,5 дка, като се предвижда производството да бъде на около 30 000 кв. м. Сградата е проектирана с нужните производствени и складови зони, помещения за сградна и техническа поддръжка, както и със съответните административни и битови помещения. Общият размер на инвестицията с включеното оборудване е 50 млн. евро. Планираният пусков срок за завода е юли 2017 г. , като  се очаква да бъдат разкрити над 3 000 работни места. Набирането на първите кадри и обученията им вече стартираха.

За днешната церемония и първата копка се очаква да пристигнат също министърът на икономиката Божидар Лукарски, народните представители Делян Добрев и Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев, кметът на Димитровград Иво Димов, кметът на Хасково Добри Беливанов, дипломати и представители на  инвеститорите, информират от ангажираната със строителството на завода фирма.