Предаването на сигнали от спускаемия модул "Фила, който се намира на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, окончателно бе прекратено, съобщиха ТАСС и Франс прес. Това бе оповестено от пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Изпратените от "Фила" данни изумяват учените

"Настъпи време за раздяла. Блокът на Розета за връзка с мен ще бъде изваден от употреба веднъж завинаги", се казва във вчерашното съобщение на страницата на "Фила" в Туитър.

Този път става дума за официално "сбогуване" - европейската сонда "Розета" прекъсна комуникациите с малкия робот "Фила" на повърхността на кометата, отбелязаха от ЕКА.

"Днес комуникациите с "Фила" бяха преустановени", заяви говорителят на Германската космическа агенция Андреас Шутц. „Това е краят на една увлекателна и успешна мисия".

ЕКА не успя да влезе в повторна връзка с "Фила"

Както поясниха от ЕКА, сигнали от "Фила" не са регистрирани от 9 юли 2015 г., а изваждането на блока от употреба ще е част от подготовката за приключване на мисията "Розета". То е планирано за 30 септември, когато апаратът трябва да извърши контролирано спускане на повърхността на кометата.

Както поясниха от ЕКА, сигнали от "Фила" не са регистрирани от 9 юли 2015 г., а изваждането от употреба на блока за връзка с модула ще е част от подготовката за приключване на мисията "Розета". То е планирано за 30 септември, когато апаратът трябва да извърши контролирано спускане на повърхността на кометата.

"В края на юли 2016 г. апаратът ще се намира на 520 милиона км от Слънцето и ще се сблъска с проблем, свързан със значителна загуба на енергия", уточниха от ЕКА. „За да продължат научните изследвания през следващите два месеца, е нужно да се ограничи загубата на енергия, отделяна за несъществени компоненти на борда на апарата".

Източник: БТА