Ямбол е домакин на международна Лятна академия за дигитални умения в медиите за ученици
Ямбол е домакин на международна Лятна академия за дигитални умения в медиите за ученици / община Ямбол

Кметът на Ямбол Георги Славов приветства участниците в Лятната академия за дигитални умения в медиите, на която градът е домакин, заедно със столицата София.

В Ямбол участниците посетиха Културно-информационния център Безистена и се запознаха с основните обекти от културно-историческото наследство на града, представени от Регионалния исторически музей в Ямбол. В следващите няколко дни обученията на младежите ще се провеждат на територията на Археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле", където ще имат възможността да изработват свои дигитални проекти, свързани с древния град.

Ямбол е домакин на международна Лятна академия за дигитални умения в медиите за ученици
netinfo

В програмата са включени възстановки на военните умения на римски легионери и пресъздаване на елементи от бита и ежедневието на римски военен лагер, какъвто е бил „Кабиле" в определен период от древността. Участниците в академия ще се запознаят и традиционни за региона обичаи като кукерски игри, нестинарство и др.Специализираното обучение се провежда за втори път в България и се организира от най-голямата в света образователна неправителствена организация World ORT.

В лятната академия участват ученици на възраст от 14 до 17 години от Италия, Испания, Русия, Украйна, Естония, Израел и България. Целта е усъвършенстване на дигиталните умения на младежите при създаването на медийни продукти.