Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и киберзависимостите
Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и киберзависимостите / БГНЕС, архив
Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и пристрастеността
88673
Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и пристрастеността
Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и пристрастеността
  • Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и пристрастеността
  • Явлението Pokemon Go поставя въпроси за рисковете и пристрастеността

Милиони хора в САЩ и Европа и хиляди българи са завладяни от новата мания по играта Pokemon Go. Все още тя не е обхванала масово Азия, където се очаква истински бум. Психологът Панайот Рандев предупреди пред Дарик за рисковете, които крие играта. Той изтъкна и че не се говори толкова масово са киберзависимостите, от които обаче страдат все повече потребители и са опасни за хората.

Pokemon Go манията обхваща света

Ако в Европа и Америка понастоящем има около 50 млн. любители на покемони, които може би ще станат 100-150 млн. до края на годината, то в Азия ще наблюдаваме огромен бум, сигурно четвърт милиард ще играят, смята психологът.

Pokemon Go - играта, която променя света

"Хората в Япония и Китай в пъти са по-зависими от всякави кибернеща. Ако в Европа от един до пет процента от младежите имат клинична форма на киберзависимост към смартфон, интернет, компютърни игри и около десет процента са на границата да станат зависими, то в Източна Азия делът е 15-20-25 на сто. Същото смятам, че ще се случи и с Pokemon Go манията. Тоест към края на лятото там ще имаме поне 100-150 млн.", твърди психологът.

Той отдава тези тенденции и различия по отношение на киберзависимостите в Европа и Азия на културални фактори. Европейците и американците и като възрастни, и като деца са по-независими, могат повече да се самоконтролират и са по-големи индивидуалисти, тоест всеки решава какво да прави, докато в Азия е по-разпространена културата на общността и ако един направи нещо, го правят хиляди. Това ще доведе ще доведе до многократно повече фенове на играта, обяснява психологът.

Фактори и рискове

Рисковете при играта Pokemon Go според психолога са от два типа. Единият риск е чисто физически особено при по-малките деца и не особено внимателните. Те могат да попаднат физически в ситуация на проблем - да пресичат непредпазливо улицата, да се катерят по огради, стари къщи.

Pokemon Go - играта, която променя света

Това е рисковано, ако човек му се отдаде без да мисли и точно върху това трябва да обърнат внимание родителите, казва Рандев. По думите му е хубаво такъв тип игри на открито да се правят не самостоятелно от отделно дете или юноша, а да са поне в двойка, а още по-добре малка група, за да могат да осъществяват елементарен взаимен контрол.

Вторите са психологическите рискове, изтъква специалистът. Всякакъв вид пристрастеност и зависимости се срещат при два вида хора.

Импулсивните хора са по-склонни към зависимости

Едните са тези, които имат чисто темпераментно, на биологическо ниво по-голяма импулсивност, което донякъде е вродено. Хората с импулсивност са два пъти по-склонни към зависимости, не могат да овладеят страстта си, тъй като имат нисък самоконтрол. 10-15 на сто от хората са доста импулсивни, твърди Рандев.

Две катастрофи в София заради покемони

"При това тази група расте, тъй като колкото и да ви е странно, това се дължи на масовото носене на памперси от малките деца. Когато започнем от раждането, та до 2-3-4 годинки с памперси ходят децата, те много трудно развиват самоконтрол за разлика от по-старите поколения, които до максимум една година вече се самоконтролираха", каза психологът.

Съзряването се забавя при много младежи

Втората част вече касае хората в тийнейджърска възраст, когато се формира идентичността на човек в неговата по-голяма цялост и сериозност. Обществото и времето е такова, че този процес започна много да се разтегля във времето и вместо на 12-14 години до 18-20 години при много младежи не се е формирала идентичността, казва Рандев. "Тоест много се забави съзряването, обществото ни е такова, че родителите много помагат на децата си, смятат, че това е много важно, а всъщност това води до неформиране на самостоятелност до късна възраст", обяснява специалистът.

Оливър Стоун провидя тоталитаризъм в Pokemon Go

Тоест като вземем това, че импулсивността се разширява и все повече деца стават такива, а от друга страна затрудненията в формиране на самостоятелна, индивидуална добра идентичност - ето това са предпоставките за по-висока пристрастеност към каквото и да е - от алкохол и наркотици до телевизия, интернет, Pokemon Go и всякакви други неща, твърди психологът.

Ако образованието не постави това, ако не в центъра, то сред важните си задачи, след 20 години половината от децата ще са такива и тогава много трудно можем да се справим.

Киберзависимостите са много по-масови от други и опасни за хората, тъй като ги отделят от реалния свят. Хората с такива замвисимости ще се увиличават тепърва, категоричен е Рандев.