Подготвят честване на хореографа Тончо Тончев
Подготвят честване на хореографа Тончо Тончев / община Стралджа

Инициативен комитет в Стралджа, подготвя честване с посвещение на 75-та годишнина на хореографа Тончо Тончев.

Събитието ще акцентува и върху 70-годишнината на неговия брат, ученик и худ.ръководител на ансамбъл „Лисец" Омуртаг Стойчо Тончев.

По покана на кмета на общината се проведе първото заседание на инициаторите между които са дъщерята на Тончо Тончев Нели Тончева Кавалджиева, братът Стойчо Тончев, Мара Загорчева, дългогодишен ръководител на отдел „Култура", Живко Ангелов, председател на ОбС и съветниците Гроздан Иванов и Дора Йовчева, Койка Тодорова, зам. кмет, Недялка Димитрова, нач. Отдел „Хуманитарни дейности", Надя Жечева.

„Тончо Тончев не само заслужава нашето уважение. Той е човекът с огромен принос за съхраняването на нашия фолклор, за обогатяването и разпространяването на нашите танци, песни, музика, носии. Той ни остави едно сериозно наследство и уроци по родолюбие, които трябва да си припомняме, за да се съхраним като българи. Не само подкрепям, апелирам за една сериозна организация и превръщане на честването в едно родолюбиво събитие", подчерта кметът Киров.

Всеобщо е решението концертът с посвещение на Тончев да се проведе по време на Празника на Стралджа, 8 ноември. В него ще вземат участие ансамбъл „Лисец" от Омуртаг с худ.ръководител Стойчо Тончев, който тази година отбелязва 50 години творческа дейност и, разбира се, ансамбъл „Въжички" , учреден от Тончев и донесъл само златни отличия под негово ръководство.

Събитието ще бъде съпътствано и с други прояви.