Деница Жечева: Крепост Туида се наложи като един от най-значимите туристически обекти в Сливен
Деница Жечева: Крепост Туида се наложи като един от най-значимите туристически обекти в Сливен / община Сливен

Интервю с Деница Жечева, екскурзовод и заместник-ръководител на крепост Туида.

- Г-жо Жечева, каква е дейността на крепост Туида през лятото?

- През лятото прекратяваме масовите дейности като фестивали, събития, работилници, концерти и възстановки. Началото на летния сезон и по-конкретно месец юни е по-подходящ за подобни мероприятия. Именно тогава бяха последните по-големи събития, проведени на Туида. Основните дейности на крепостта през летните месеци - юни, юли и август, са посрещане на туристите и осигуряване на приятния им престой в обекта чрез предлагане на беседи, демонстрации и други аниматорски и екскурзоводски услуги. Осъществяваме и специфични индивидуални и/или групови заявки, според изискванията на туристите и нашите възможности.

Деница Жечева Крепост Туида се наложи като един от найзначимите туристически обекти в Сливен
netinfo

- Има ли разлика в посещаемостта през летните месеци?

- Средната посещаемост за летните месеци през 2015г. е около 750 души, а за тази година, включително до този момент, е около 650 души, което е в рамките на миналогодишните данни. В сравнение с пролетните и есенни месеци, активността на посещенията е малко по-ниска. Лятото е времето на отпуските и морето. Повечето хора са по морските курорти, но има и такива, които остават в града и водят своите гости при нас. Като обект на открито, ние сме зависими от метеорологичните условия, а в летните месеци е много горещо. Но това, разбира се, не е пречка за желаещите да ни посетят. Имали сме посетители и в дъжд, и във вятър, и в обедните часове. Като цяло мога да отбележа, че има лек спад в потока от туристи в сравнение с другите сезони - пролет и есен. За това има и още едно обяснение - през тези месеци спираме активните масови прояви, които реално водят много туристи и посетители, както на Туида, така и за града като цяло.

- Чуждестранни посетители има ли?

- Да, има чуждестранни туристи. Именно това са видът туристи, чийто брой се увеличава през летните месеци. Предимно ни посещават англичани, германци, руснаци и др. Най-често това са индивидуални посещения на семейства със смесени бракове или гости на местните жители от чужбина, или българи, живеещи в чужбина и завърнали се в България за почивката си.

- В кои дни посещаемостта е най-голяма?

- На Крепост Туида има посещения целогодишно и почти нямаме ден без посещение. Ние работим в активния сезон без почивен ден. Естествено най-висока е посещаемостта в почивните и празничните дни, както и в дните със свободен вход и по събития, и по чествания. Например на 3 март имахме над 600 души посетители.

- Какви атракции предлагате?

- Предлагаме различни забавления за нашите посетители. Освен красивата гледка от крепостта и интересната й история, туристите могат да се забавляват като се потопят в едно различно време, да усетят и опитат историята. Могат да се превърнат в безстрашни воини и да защитят своята крепост с лък и меч. Могат да се преобразят и в благородни дами или господа от епохата, като се облекат в съответните дрехи. Могат да проверят кулинарните си способности с изпробвани средновековни рецепти или да пробват различни занаяти от времето като плъстене и тъкане на кори. А най-смелите може и да пояздят или да се снимат с мишелова ни Драко.

- Кои атракции са най-харесвани?

- Безспорно най-предпочитани са стрелбата с лък, демонстрациите на бойни умения и техники, боравене с различни оръжия и мишелов Драко. Посетителите имат възможността при нас да наблюдават демонстрации на военното дело на българите. С демонстрации с хищната ни птица - Драко показваме древния занаят соколарството, с който прабългарите са ползвали птиците за лов, за изхранване на семействата си. Посетителите ни могат да стрелят с рефлексен лък и да научат повече за традиционната стрелба с лък и за воинските умения на българите.

- Има ли интерес към услугата за празнуване на рождени дни?
- Да, има интерес. Дори следващия месец предстои празнуването на детски рожден ден на крепостта. Освен рождени дни имаме запитвания и за друг тип празненства като тиймбилдинг, сватбени и абитуриентски фотосесии, моминско парти, някои от които вече са осъществени. Отворени сме към всякакви предложения, стига да са ни по силите и да не застрашават археологическото и културно наследство на Туида.

- Разкажете за посещенията на екипа на Туида извън града. Къде имате участия, как представяте крепостта?

- Нашите посещения започнаха още през месец март с представянето на дейността ни в училището в сливенското село Гавраилово. Посетихме и учениците от пострадалото от пожар училище в Карнобат и им подарихме, съвместно с екипа на Крепост Маркели, един ден изпълнен с емоции и нови приятелства. Участията ни продължават с редица средновековни фестивали и панаири като „Дни на предците - Плиска", Средновековен фестивал - Асеновград, Панаир на туристическите забавления в НАР „Кабиле". Тази събота, 23 юли, ни предстои участие в „Балкански фестивал на изкуствата" в град Карнобат. На него ще си дадат среща традиционното с модерното, както по отношение на изкуствата, така и на занаятите. Ще има различни ателиета и работилници. Ние ще представяме бита и ежедневието на българите от ранното средновековие, техните оръжия и облекло. Последното за сега участие на екипа ни ще е на един от най-големите за страната международни средновековни фестивали, представящ „Ежедневието на средновековния Търновград" - 28-31.07.2016г., Велико Търново.

- Година и няколко месеца след официалното откриване на вашата дейност, крепостта наложи ли се като дестинация на туристи, жители и гости на Сливен?

- Да не звучи нескромно, но да. Мисля, че Крепост Туида се наложи като един от най-значимите туристически обекти в Сливен и се стремим да го направим един от обектите, с които да се отъждествява Сливен като туристическа дестинация. За това несъмнено допринасят разнообразните активности, които осъществяваме. Участията, които вземаме, са с цел популяризиране на Туида и обогатяването ни с нови знания и умения в областта на нашите дейности. Крепост Туида се превърна в предпочитано място за отдих и разходка на местните жители, както и на място, на което да доведат своите гости и приятели.

- Какви хора посещават крепостта, предвид възрастта им?

- Имаме посетители от всички възрастови групи, включително и бебета. Най-многобройни са посетителите в групата на възрастните и учениците. Интерес представляваме и сред младежите и студентите.

- Училищата възползват ли се от богатството на крепостта? Правят ли се организирани посещения?

- Да, почти всички училища посетиха Туида организирано. Рекламната кампания на крепостта „Помни славата в училище" даде резултат и голяма част от сливенските училища посетиха Туида. На всички бяха предложени пакет от услуги, според желанията им. Благодарим на директорите на училищата, че ни осигуриха достъп до класните стаи и на учителите за съдействието. Някои от учебните заведения отпразнуваха при нас патронните си празници и бяха с нас за завършване на учебната година. Проведоха се и учебни практики на ученици от профилирани паралелки по туризъм от ПГХТ „Акад. Н. Неделчев". Мога да кажа, че имахме един активен и богат учебен сезон, който продължи и в първите дни от лятната ваканция на учениците. На Туида се проведоха няколко модула от заниманията на колегите от Регионален исторически музей-Сливен в тяхната инициатива „Ваканция в музея".

- Въпреки интензивната работа, все пак ще почивате ли?

- Крепост Туида работи без почивен ден в периода май-октомври, с работно време от 09:00 до 20:00 часа. Част от екипа, разбира се, почива, но това по никакъв начин няма да се отрази на работния процес и нашите туристи ще бъдат обслужени качествено.

Деница Жечева Крепост Туида се наложи като един от найзначимите туристически обекти в Сливен
netinfo