Стартира 46-то издание на Лятната астрономическа школа край Ардино
Стартира 46-то издание на Лятната астрономическа школа край Ардино / netinfo

Лятна изследователска школа по астрономия ще се проведе от 25 юли до 10 август в туристическия комплекс „Белите брези” край Ардино. Тази година това е 46-то й издание, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян.

По думите му възможностите ни за наблюдения през тази година са много добри заради новата апаратура, част от която е купена от фондация „Америка за България”. Сред най-модерните придобивки е нова CCD-камера /цифрова астрономическа камера/ със серия от пет филтъра, които са важен елемент при правенето на астрономически снимки и изследвания.

Лектори ще бъдат млади специалисти от Софийския университет и Института по астрономия с национална астрономическа обсерватория „Рожен”, така  и български астрономи от Германия, Австрия, Англия и САЩ.

Основният финансов спонсор на школата е Фондация „Америка за България”.

Агоп Узунбохусян съобщи и за още едно астрономическо събитие, което ще се случи през лятото – метеорният поток на Персеидите. Те ще могат да се наблюдават в нощното небе над България на 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август.